A százmilliárdos bombaüzlet, amit Orbán inkább elvitt Felcsútról

2019 november 04., 06:08
  • Új nagyvállalat épül Orbán Viktor holdudvarában, de már nem a Mészáros Lőrinc nevén futtatott tőzsdei cégcsoport, a gigantikusra hízlalt Opus Global részeként.
  • A miniszterelnök Jászai Gellértre ruházta át a 4iG nevű informatikai céget, amely a T-Systems felvásárlásával egy csapásra a legnagyobb magyar vállalat lett a szektorban.
  • Jászai a 2000-es években nagykoalíciós ingatlanprojekt élén lett ismert, de a válság idején fejre állt, és 2010 után Simicska Lajos mindenétől megfosztotta.
  • Simicska bukása után Orbán új emberekkel, új módszerekkel kezdte újraépíteni gazdasági birodalmát, és Jászait bízta meg a Mészáros Lőrinc-féle nagy tőzsdei holding felépítésével.
  • Jászai néhány év után viszont összekülönbözött a Mészáros családdal.
  • Orbánnak több nyomós oka volt, hogy elvegye a 4iG-t Mészárostól. Az egyik, hogy megüzenje strómanjainak: senki nem érezheti magát biztonságban.

A 4iG Nyrt. informatikai vállalkozás 2018 nyarán olvadt be a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-be, és egyáltalán nem szokatlan módon azonnal meg is táltosodott: megsokszorozta forgalmát, nyereségét, és sorban kapta a megbízásokat. Alig egy év elteltével viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része ráadásul pont arra a Jászai Gellértre szállt, aki az elmúlt években a Mészáros-birodalom működtetője volt.

Jászai lojális alkalmazottként építgette a Mészáros-féle megaholdingot, de néhány hónapja távozott a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. elnök-vezérigazgatói székéből, és megszüntette igazgatósági tagságát a Konzummal egyesült Opus Global Nyrt.-ben. Azzal indokolta a lépést, hogy a 4iG ügyeire akar koncentrálni, és annyira sikerült koncentrálnia, hogy rögtön megkapta a vállalat részvényeinek döntő részét Mészárostól.

A 4iG igazgatósága június 17-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentette be, hogy Jászai magánszemélyként megszerezte a Konzum PE Magántőkealaptól a 4iG részvényeket tulajdonló KZF Vagyonkezelő 100 százalékát, amivel befolyása a cégben 32,80 százalékra nőtt. A KZF és a szintén Jászai tulajdonában álló iKON Befektetési Alap tőzsdén kívüli ügyletekkel összesen 40,21 százalékra növelte Jászai részesedését, ami már irányítói befolyást biztosít számára. Mészáros a Konzum PE Magántőkealapon keresztül 11,63 százaléknyi, az Opus Global pedig 9,95 százaléknyi tulajdont őrzött meg a cégben.

Három héttel később a már Jászai-tulajdonú 4iG Nyrt. bejelentette, hogy megvásárolta a nagyvállalati szektor legnagyobb infokommunikációs szolgáltatóját, a T-Systems Magyarországot a Deutsche Telekomtól (DT).

A 4iG néhány hét alatt piacvezetővé vált az informatikai szolgáltatások szektorában, Jászai Gellért pedig hirtelenjében egy legalább 55 milliárd forint értékűre becsült vállalat tulajdonosa lett. A Figyelőnek adott interjújában a felvásárlás után Jászai már „önálló üzleti szereplőként” beszélt magáról, és megköszönte Mészárosnak, hogy éveken keresztül a jobbkeze lehetett.

A „sors hozta úgy”, hogy mostantól önállóan építkezik tovább, nyilatkozta Jászai. Nem tette hozzá, de a sors ebben az esetben a legfőbb politikai akaratot, Orbán Viktor szándékát jelentette.

Az üzlet jelentőségét mutatja, hogy a kormány legalább egy éve készül az informatikai szektor elfoglalására, és ha a „sors” is úgy akarja – márpedig nagyon úgy tűnik, hogy úgy akarja – a 4iG nemcsak a kormányintézmények, állami hivatalok, az államhoz közeli pénzintézetek fő informatikai szolgáltatója lesz, de az államhoz kapcsolódó nagyvállalatok és önkormányzatok szinte kizárólagos beszállítója is.

Orbán Viktor döntése értelmében több száz milliárdos piac kerül Jászai Gellért felügyelete alá. A miniszterelnök ráadásul egy olyan szereplőt hoz helyzetbe Jászai személyében, aki az elmúlt hónapokban konfliktusos viszonyba került a felcsúti körökkel.

Ez nem jelent fordulópontot a rendszer működésében; nem jelenti a Mészáros-birodalom pozíciójának gyengülését, viszont üzenetet hordoz a rendszert működtető emberek számára. Az üzenet pedig úgy szól, hogy mindenkinek, minden pillanatban igazodnia kell a hatalomhoz, mert ebben a rendszerben mindenki csak a központi akarat révén érvényesülhet, és senkinek sincs tényleges tulajdona, vagyis:

„bárkitől elvehetek, és bárkinek adhatok hatalmat, és vagyont, de ezt akármikor vissza is vehetem”.A 4iG-, és az ahhoz kapcsolódó T-Systems-üzlet mélyére nézve láthatóvá válik, hogy a miniszterelnök ma már egyszerre gyakorol korlátlan befolyást az államapparátus működése és a kedvezményezett üzleti körök pozíciói felett, tetszése szerint futtathat fel vagy törhet le cégeket, üzletembereket és strómanokat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.