Prémium kategóriába került a 4iG a tőzsdén, miután Jászai Gellért megvette Mészáros Lőrinc részvényeit

gazdaság
2019 június 18., 17:24
comments 199

A 4iG Nyrt. részvényei június 19-től prémium kategóriás részvényeknek minősülnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatójának határozata alapján - tette közzé a társaság kedden, a tőzsde honlapján.

Az informatikai cégben hétfőn szerzett irányítói befolyást a korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként számontartott Jászai Gellért, miután 32,02 százalékos részvénycsomagot vásárolt  Mészáros Lőrinc Opus-Konzum birodalmától, így  további ügyletekkel együtt pedig összesen 40,2 százalékos lett a tulajdonrésze. Az ügyletek zárása után Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos, az Opus Global Nyrt. pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkeznek majd a társaságban. Jászai azért mindenkit gyorsan megnyugtatott, hogy Mészáros Lőrinccel a barátsága a régi.

photo_camera Jászai Gellért

A BÉT vezérigazgatójának határozatából kiderül, hogy a 4iG június 6-án kérte a tőzsdétől törzsrészvényeinek átsorolását a standard kategóriából prémium kategóriába. Amikor a 2019. január 1-jét megelőzően bevezetett részvénysorozat kibocsátója a részvények más kategóriába átsorolását kéri, a tőzsde úgy jár el, mintha azokat új sorozatként vezetnék be. A tőzsde által elvégzett vizsgálat alapján a kibocsátó törzsrészvényei megfeleltek a szabályzatban foglalt előírásoknak.

A 4iG 20 forint névértékű részvényei kedden 1100 forinton zárták a kereskedést, 48 forinttal, 4,18 százalékkal alacsonyabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 1156 forint, a legalacsonyabb 64 forint volt.

A Mészáros Lőrinc jobbkezeként emlegetett Jászai áprilisban távozott a Konzum Nyrt. és az Opus Nyrt. igazgatóságából. Jászai a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei birodalom kulcsembere: a Konzum elnök-vezérigazgatója, és mindkét tőzsdei vállalat operatív vezetője volt. Az ő kezében futottak össze a társaságok által az elmúlt években történt felvásárlások. 

Jászainak komoly szerepe volt Mészáros Lőrinc balatoni terjeszkedésében: a Hunguest Hotels, illetve a Balatontourist felvásárlásával a legnagyobb balatoni szállásadó és országosan is a legnagyobb idegenforgalmi potentát lett a felcsúti milliárdossal közösen, írtuk róla áprilisban.

A 4IG 2018-ban került Mészáros köreihez. A cégnek tavaly ugyan elég gyenge éve volt, részvényei mégis hetek óta szárnyaltak, ami már előre jelezte a cég eladását. A 14 milliárdos árforgalmú informatikai vállalat korábban veszteséges volt, de az elmúlt évben nyereségessé vált, és 100 millió forint körüli összeget hozott új gazdájának.

Februárban aztán a 4iG 900 milliós megbízáshoz jutott a MÁV INKA2 projektjében - annak a MÁV-nak a projektjében, amelynek vezérigazgatója Homolya Róbert néhány hónappal korábban még közösen hajókázott a NER-jachton az Adriai-tengeren. 

Áprilisban arról is megjelentek hírek, 4IG ajánlatot tehet a Deutsche Telekomnak a Magyar Telekom vállalati infokommunikációs leánycége, a T-Systems Magyarország Zrt. felvásárlására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.