Mészáros Lőrinc jobbkeze kiszáll a birodalom tőzsdei cégeiből, hogy a Telekom-üzletre koncentrálhasson

üzlet
2019 április 09., 08:26
comments 135

A Forbes a Budapesti Értéktőzsde közlése nyomán írt arról, hogy távozik a Konzum Nyrt. és az Opus Nyrt. igazgatóságából Jászai Gellért. Jászai a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei birodalom kulcsembere: a Konzum elnök-vezérigazgatója, és mindkét tőzsdei vállalat operatív vezetője volt. Az ő kezében futottak össze a társaságok által az elmúlt években történt felvásárlások. 

Bár továbbra is a cég részvényese marad, távozásának üzenetértéke és praktikus jelentősége is van, Jászai ugyanis április 30-tól kezdve a birodalmi cégek által tulajdonolt 4iG Nyrt. vezetését veszi át. 

A 4IG tavaly nyáron került Mészáros köreihez. A cégnek 2018-ban ugyan elég gyenge éve volt, részvényei mégis hetek óta szárnyaltak, ami már előre jelezte a cég eladását. A 14 milliárdos árforgalmú informatikai vállalat ugyan korábban veszteséges volt, de az elmúlt évben nyereségessé vált, és 100 millió forint körüli összeget hozott új gazdájának.

Meg is indult azóta a szekér. Februárban a 4iG 900 milliós megbízáshoz jutott a MÁV INKA2 projektjében - annak a MÁV-nak a projektjében, amelynek vezérigazgatója Homolya Róbert néhány hónappal korábban még közösen hajókázott a NER-jachton az Adriai-tengeren. 

Néhány napja az 4iG Nyrt. nyerte konzorciumban a Sauviter Zrt.-vel a Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszer felállítására és ötéves üzemeletetésére kiírt közbeszerzést 4 milliárd forint értékben. 

De nem is ezért igazán érdekes Jászai pozícióváltása, hanem mert néhány napja kormánybarát és kritikus lapok egyaránt arról cikkeznek, hogy a 4IG ajánlatot tehet a Deutsche Telekomnak a Magyar Telekom vállalati infokommunikációs leánycége, a T-Systems Magyarország Zrt. felvásárlására. 

A hírek szerint ennek a több tízmilliárdos nagyságrendű üzletnek a menedzselése miatt vált vezetői széket Jászai, aki emellett marad a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. elnöke, és az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatótanácsának elnöke is. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.