Mészáros Lőrinc jobbkeze kiszáll a birodalom tőzsdei cégeiből, hogy a Telekom-üzletre koncentrálhasson

üzlet
2019 április 09., 10:26

A Forbes a Budapesti Értéktőzsde közlése nyomán írt arról, hogy távozik a Konzum Nyrt. és az Opus Nyrt. igazgatóságából Jászai Gellért. Jászai a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei birodalom kulcsembere: a Konzum elnök-vezérigazgatója, és mindkét tőzsdei vállalat operatív vezetője volt. Az ő kezében futottak össze a társaságok által az elmúlt években történt felvásárlások. 

Bár továbbra is a cég részvényese marad, távozásának üzenetértéke és praktikus jelentősége is van, Jászai ugyanis április 30-tól kezdve a birodalmi cégek által tulajdonolt 4iG Nyrt. vezetését veszi át. 

A 4IG tavaly nyáron került Mészáros köreihez. A cégnek 2018-ban ugyan elég gyenge éve volt, részvényei mégis hetek óta szárnyaltak, ami már előre jelezte a cég eladását. A 14 milliárdos árforgalmú informatikai vállalat ugyan korábban veszteséges volt, de az elmúlt évben nyereségessé vált, és 100 millió forint körüli összeget hozott új gazdájának.

Meg is indult azóta a szekér. Februárban a 4iG 900 milliós megbízáshoz jutott a MÁV INKA2 projektjében - annak a MÁV-nak a projektjében, amelynek vezérigazgatója Homolya Róbert néhány hónappal korábban még közösen hajókázott a NER-jachton az Adriai-tengeren. 

Néhány napja az 4iG Nyrt. nyerte konzorciumban a Sauviter Zrt.-vel a Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszer felállítására és ötéves üzemeletetésére kiírt közbeszerzést 4 milliárd forint értékben. 

De nem is ezért igazán érdekes Jászai pozícióváltása, hanem mert néhány napja kormánybarát és kritikus lapok egyaránt arról cikkeznek, hogy a 4IG ajánlatot tehet a Deutsche Telekomnak a Magyar Telekom vállalati infokommunikációs leánycége, a T-Systems Magyarország Zrt. felvásárlására. 

A hírek szerint ennek a több tízmilliárdos nagyságrendű üzletnek a menedzselése miatt vált vezetői széket Jászai, aki emellett marad a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. elnöke, és az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatótanácsának elnöke is. (Forbes)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.