A NER győzeteseivel a fedélzetükön gyakran keresztezi egymás útját egy 17 milliárd forintos magánrepülő és egy hétmilliárd forintos jacht

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Feltűnően sokszor keresztezte egymás útját egy 6,8 milliárd forint értékű luxusjacht és egy 17 milliárd forintba kerülő sugárhajtású kisrepülőgép. Utóbbi fedélzetén Orbán Viktort is fényképezték, ezzel az OE-LEM lajstromú, Bombardier Global 6000 típusú géppel repült például a nyáron Várnába, a Videoton BL-selejtező meccsére. A jachton, amit vicces kedvű tulajdonosa Lady M-ről Lady Mrd-re keresztelt, Mészáros Lőrinc mellett üzlettársát, Szíjj Lászlót, illetve Szíjj László társaságában Homolya Róbertet, az EU-s támogatásokat osztó NFÜ egykori elnökhelyettesét, a MÁV jelenlegi vezérigazgatóját, illetve Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízottat is lefotózta Németh Dániel.

Az Átlátszó megbízásából dolgozó fotós egész nyáron követte a jachtot és a repülőgépet, a lap munkatársai pedig utánajártak a járművek tulajdonosi hátterének. Ezek szerint a jachtot, amit tavaly 20,9 millió euróért (~6,8 milliárd forintért) hirdettek, 2018 januárjában Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven. A hajónyilvántartás szerint "pleasure craft", vagyis nem lehet bérbe adni, csak tulajdonosai és vendégei használhatják. A tulajdonos a hajónyilvántartás szerint az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, amely egy, a cégadatok szerint kétszáznál is több offshore céget kezelő vállalkozás, a PKF Fiduciaries International Ltd.

Ugyanezek a cégek voltak a tulajdonosai az Artemy nevű jachtnak is, aminek a fedélzetén 2016-ban fotózták Mészáros Lőrincet, és ami 2016. augusztus 4-én pont Gaith Pharaon hajója mellett parkolt Splitben.

Az osztrák légi nyilvántartásban OE-LEM lajstrommal bejegyzett Bombardier Global 6000 tulajdonosa nem ismert, üzembentartója az International Jet Management GmbH., ami üzembentartója annak az OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában a Célpont és a Zoom fotózta le Mészáros Lőrincet. A gép amúgy szinte állandóan a budapesti reptéren parkol, innen indul és ide érkezik, Bécsben, ahova elvileg tartozik, csak nagyon ritkán megy ki.

Az Átlátszó hajózási és repülési nyilvántartásokból rekonstruálta, hogy a két jármű nagyon sokszor találkozott a nyáron. Általában adriai városok közelében, például Bariban, Splitben, Pulában, Velencében és Rijekában. Ez utóbbi városban fotózták le a fedélzetén Szíjj László társaságában Homolya Róbertet és Kovács Ernőt, illetve egy itt készült felvételen egy Mészáros Lőrincre nagyon hasonlító férfi ölelget egy nőt a fedélzetén kikötés közben.

Homolya, Szíjj és Kovács Rijekába érkezésének másnapján az OE-LEM lajstromú magángép is Rijekában landolt, majd egy óra után visszatért Budapestre.

A gép a nyáron amúgy kétszer Oroszországban is járt:

  • június 21-én Nyizsnij Novgorodban, ahol Argentína játszott Horvátországgal; 
  • július 15-én, a vébédöntő idejént pedig Moszkvában. A döntőt Orbán Viktor is a helyszínen nézte meg, még Vlagyimir Putyinnal is találkozott aznap.

A jacht és a magánrepülő útjait az Átlátszó részletesen dokumentálta. Kattintsanak, akadnak ott még érdekességek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.