A NER győzeteseivel a fedélzetükön gyakran keresztezi egymás útját egy 17 milliárd forintos magánrepülő és egy hétmilliárd forintos jacht

POLITIKA
2018 szeptember 24., 08:40
comments 569

Feltűnően sokszor keresztezte egymás útját egy 6,8 milliárd forint értékű luxusjacht és egy 17 milliárd forintba kerülő sugárhajtású kisrepülőgép. Utóbbi fedélzetén Orbán Viktort is fényképezték, ezzel az OE-LEM lajstromú, Bombardier Global 6000 típusú géppel repült például a nyáron Várnába, a Videoton BL-selejtező meccsére. A jachton, amit vicces kedvű tulajdonosa Lady M-ről Lady Mrd-re keresztelt, Mészáros Lőrinc mellett üzlettársát, Szíjj Lászlót, illetve Szíjj László társaságában Homolya Róbertet, az EU-s támogatásokat osztó NFÜ egykori elnökhelyettesét, a MÁV jelenlegi vezérigazgatóját, illetve Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízottat is lefotózta Németh Dániel.

link Forrás

Az Átlátszó megbízásából dolgozó fotós egész nyáron követte a jachtot és a repülőgépet, a lap munkatársai pedig utánajártak a járművek tulajdonosi hátterének. Ezek szerint a jachtot, amit tavaly 20,9 millió euróért (~6,8 milliárd forintért) hirdettek, 2018 januárjában Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven. A hajónyilvántartás szerint "pleasure craft", vagyis nem lehet bérbe adni, csak tulajdonosai és vendégei használhatják. A tulajdonos a hajónyilvántartás szerint az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, amely egy, a cégadatok szerint kétszáznál is több offshore céget kezelő vállalkozás, a PKF Fiduciaries International Ltd.

Ugyanezek a cégek voltak a tulajdonosai az Artemy nevű jachtnak is, aminek a fedélzetén 2016-ban fotózták Mészáros Lőrincet, és ami 2016. augusztus 4-én pont Gaith Pharaon hajója mellett parkolt Splitben.

Az osztrák légi nyilvántartásban OE-LEM lajstrommal bejegyzett Bombardier Global 6000 tulajdonosa nem ismert, üzembentartója az International Jet Management GmbH., ami üzembentartója annak az OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőnek is, amellyel 2018 januárjában a Célpont és a Zoom fotózta le Mészáros Lőrincet. A gép amúgy szinte állandóan a budapesti reptéren parkol, innen indul és ide érkezik, Bécsben, ahova elvileg tartozik, csak nagyon ritkán megy ki.

Az Átlátszó hajózási és repülési nyilvántartásokból rekonstruálta, hogy a két jármű nagyon sokszor találkozott a nyáron. Általában adriai városok közelében, például Bariban, Splitben, Pulában, Velencében és Rijekában. Ez utóbbi városban fotózták le a fedélzetén Szíjj László társaságában Homolya Róbertet és Kovács Ernőt, illetve egy itt készült felvételen egy Mészáros Lőrincre nagyon hasonlító férfi ölelget egy nőt a fedélzetén kikötés közben.

link Forrás

Homolya, Szíjj és Kovács Rijekába érkezésének másnapján az OE-LEM lajstromú magángép is Rijekában landolt, majd egy óra után visszatért Budapestre.

link Forrás

A gép a nyáron amúgy kétszer Oroszországban is járt:

  • június 21-én Nyizsnij Novgorodban, ahol Argentína játszott Horvátországgal; 
  • július 15-én, a vébédöntő idejént pedig Moszkvában. A döntőt Orbán Viktor is a helyszínen nézte meg, még Vlagyimir Putyinnal is találkozott aznap.

A jacht és a magánrepülő útjait az Átlátszó részletesen dokumentálta. Kattintsanak, akadnak ott még érdekességek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.