Rengeteg mellrákszűrés maradt el a koronavírus-járvány miatt, muszáj mihamarabb pótolni őket

Egészségügy
2022 augusztus 26., 04:33
comments 1

Mostanra látszik igazán, milyen rossz hatással volt a koronavírus-járvány a mellrákszűrésekre. Magyar kutatók tanulmányából kiderül, hogy

  • 2020 tavaszán, a járvány kitörésekor 68 százalékkal csökkent a mammográfiás vizsgálatok száma a korábban megszokotthoz képest,
  • júliustól szeptemberig, a lazítás idején visszaállt a normális szintre,
  • az 2020 őszétől 2021 tavaszáig tartó időszakban, a második és harmadik járványhullámban 20-35 százalékkal maradt el a korábbitól.

Az első nagy zárás idején, 2020 áprilisában és májusában szinte nullára csökkent a vizsgálatok száma a 45-65 éves nők körében. Nyáron ebben a korcsoportban is javult a helyzet, de ősztől majdnem egy éven keresztül a szokásosnál kevesebb vizsgálatot végeztek.

Pedig az országos szűrést csak két időszakban, 2020. március 15-étől június 1-jéig, majd 2021. április 9-étől 29-éig állították le teljesen. Valószínűleg sokan akkor sem mertek a rendelő közelébe menni, amikor lehetett volna: ezt láthattuk más, késve diagnosztizált betegségeknél is.

A kutatás szerint a postai értesítőket leszámítva elmaradtak azok az intézkedések, amelyek népszerűbbé tehették volna a szűréseket.

A fotó csak illusztráció, egy francia kórházban készült
photo_camera A fotó illusztráció, egy francia kórházban készült Fotó: AMELIE-BENOIST/BSIP via AFP

Némi csúszással a mellrákdiagnózisok és -műtétek száma is visszaesett. Az első járványhullámban 20-30 százalékkal, a másodikban és harmadikban 12-25 százalékkal maradt ez el a szokásos szinttől. (Egyedül 2020 utolsó negyedéve volt kivétel.)

A szerzők különösen aggasztónak tartják, hogy a 61-65 éves nőknél, akikre még éppen kiterjed az országos szűrés, különösen visszaesett a részleges melleltávolítások száma. Ez arra utal, hogy kevesebb rákos beteget diagnosztizáltak korai fázisban, amikor sokkal jobbak a gyógyulási esélyek. Mint írják, fontos lenne külön megszólítani ezt a csoportot, és mindent megtenni, hogy pótolják az elmaradt szűrővizsgálatokat.

Más országokban is hasonló problémákkal küzdenek. Hollandiában a vastagbélrákszűrés célcsoportjának negyede nem kapott meghívót a járvány alatt, és mellrákszűrésre is jóval kevesebben mentek. Németországban nagyjából minden tizedik ember elhalasztott valamilyen szűrővizsgálatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.