Sikerült visszakapcsolni az ukrán áramellátásba a zaporizzsjai atomerőművet

háború
2022 augusztus 26., 13:14
comments 3

Sikerült visszakapcsolni az ukrán áramellátásba a zaporizzsjai atomerőmű egyik blokkját, közölte az ukrán Enerhoatom. Európa legnagyobb atomerőművét csütörtökön kapcsolták le az országos hálózatról egy közelben történt tűzeset miatt. Az erőmű 40 éves történetében most először történt meg, hogy valódi vészhelyzett miatt működésbe lépett az automata vészhelyzeti mechanizmusa.

„Ma, a történelem során először, leállt a Zaporizzsjai Atomerőmű, és aktiválódott az erőműblokkok vészhelyzeti mechanizmusa, azt követően, hogy orosz lövedékek megrongálták az erőmű utolsó üzemelő, az ukrán villamosenergia-rendszert ellátó vezetékét. A leállás után a dízelgenerátorok azonnal megkezdték az erőmű energiaellátását. A világnak meg kell értenie, hogy ez mekkora veszélyt jelent.”

- mondta esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint „ha nem kapcsolt volna be a dízelgenerátor, ha az automata védelmi rendszer és az állomásunk ukrán személyzete nem dolgozott volna az áramszünet után, akkor most egy nukleáris vészhelyzet következményeivel kellene szembenéznie a világnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.