A svájciak mégsem szeretnének szakítani az atomenergiával

külföld
2022 augusztus 28., 11:45
comments 4

Petíciót indítanak Svájcban azért, hogy az ország gondolja újra az atomenergia-használat tervezett kivezetését. A kezdeményezést politikusok indították, szerintük a megfelelő áramellátás biztosításához a nukleáris energiát meg kellene tartani – írta a Sonntags Zeitung című svájci lap.

A „Stop Blackouts” elnevezésű csoport jövő kedden indítja el az aláírásgyűjtést. A csoport hat tagja közül öten politikai pártok parlamenti képviselői. Honlapjukon azt írták: Svájc arra készül, hogy „minden ok nélkül” elhagyja az eddigi környezet- és klímabarát energiatermelését. „Nem boldogulhatunk atomerőművek nélkül” - mondta Vanessa Meury, a Stop Blackouts csoport vezetője.

photo_camera A beznaui atomerőmű 2019-ben Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A fukusimai nukleáris katasztrófa után Svájcban 2017-ben úgy döntöttek, biztonsági megfontolásokból fokozatosan bezárják az országban működő öt atomerőművet. 2019-ben már le is állították a 47 évig üzemelő mühlenbergi létesítményt.

A svájci kormány jövő kedden fogja bemutatni az elképzeléseit arról, hogyan kezelnék az ukrajnai háború miatt fellépő esetleges energiaellátási hiányokat. Júliusban az energiaszolgáltató szektor egyik vezető tisztségviselője arra figyelmeztetett, hogy az ellátási gondokat szükség esetén az áramszolgáltatás négyórás regionális leállításával ellensúlyozhatják.

Svájcban az alkotmányt népszavazás útján lehet módosítani. Referendumot akkor írnak ki, ha egy ügyben 18 hónapon belül legalább 100 ezer támogató aláírás összegyűlik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt