Betiltották a mobilozást egy szicíliai játszótéren

játék
2022 augusztus 29., 19:53
comments 19

A valós közösségi együttlét érdekében mind a gyerekek, mind a felnőttek számára megtiltották a mobiltelefon-használatot egy játszótéren Szicíliában.

A telefonokat tiltó tábla Balestrate település szülői egyesületének köszönhetően került fel a játszótér bejáratára. Akik belépnek, azokat arra ösztönzik, hogy a bejáratnál kihelyezett szekrényekben helyezzék el készülékeiket.

„A játszótérnek az a célja, hogy felhívja a gyerekek és a szülők figyelmét is a közösségi javakra. A közösségi média és okostelefonjaink mellőzésével értékelni tudjuk a minket körülvevő valóságot, és újra fel tudjuk fedezni az élet értékeit” – mondta Riccardo Vescovo, a projekt létrehozója.

Ferenc pápa szavait idézve arról beszélt, hogy ez lehetőség arra, hogy a közösségi oldalak helyett valódi közösségben töltsék idejüket az emberek.

photo_camera Illusztráció: Jens Kalaene/dpa via AFP

„Ez nagyszerű újdonság a gyerekeknek és a szülőknek is” – mondta Piera Testaverde, a balestratei szülői egyesület elnöke, aki szerint a gyerekek gondosan ügyelnek rá, hogy betartsák a szabályt, de a szülők is szófogadóak, hiszen nekik is jólesik pár órára otthagyni a technológia világát.

A telefontilalmat bevezető szülői közösség elnöke elárulta, hogy a szabály betartatása érdekében még néhány, régebbi időket felidéző játékot is elhelyeztek a játszótéren, „hogy a gyerekek a nagyszüleikkel is együtt játszhassanak”.

A Palermo közelében lévő Balestrate játszótere, amin egy nap több százan is megfordulnak, az első olyan köztér Olaszországban, ahol megtiltották az okostelefonok használatát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt