Karsai György az SZFE-ről történt kirúgásáról: „Nem kell tőlem bocsánatot kérni, csak hagyjanak dolgozni”

oktatás
2022 augusztus 29., 13:10
comments 13

Pénteken újabb lépést tett a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a régi vezetésből megmaradt oktatók kiszorítására: Rátóti Zoltán rektor kirúgta Karsai Györgyöt, az SZFE doktori iskolájának vezetőjét. Karsai 1996-tól tanított az egyetemen. Először antik színháztörténet-tanárként, 2003-tól egyetemi tanárként oktatott, később a doktori iskola vezetője lett.

Miután kitört az SZFE-ügy, tanárok és hallgatók tömegesen távoztak az egyetemről. Ön továbbra is az egyetem Doktori Iskolájának vezetője maradt, és bár ön is bírálta az új vezetést, akkor azt mondta, nem félti a pozícióját. Mostanáig abszolút nem számított arra, hogy elbocsáthatják?

Ez mindig a levegőben lógott. Számítani nem számítottam rá, de készen álltam arra, hogy bekövetkezhet, ami ellen mit sem tehetek, hiszen ez egy alapítványi fenntartású intézménnyé vált. Most éppenséggel tényleg nem volt várható. Amikor ez a meghívás érkezett a rektori találkozóra, rákérdeztem, hogy mi lesz a téma, hogy fölkészülhessek - hiszen ez azért szokatlan meghívás volt -, és azt a választ kaptam postafordultával, hogy nyugodtan menjek, semmi olyan nem lesz, amire készülni kellene.

Karsai György
photo_camera Karsai György

Rátóti Zoltánnal volt önnek korábban nézeteltérése, vitája, ami esetleg megmagyarázná az elbocsátását?

A kinevezését megelőzően kivételesen elmentem arra a szenátusi ülésre, amelyen az ő pályázatáról volt szó, és

mint a Doktori Iskola vezetője elmondtam a szenátus tagjainak, hogy miért tartom teljesen alkalmatlannak Rátóti Zoltánt a rektori pozícióra. Majd amikor őt magát is behívták a terembe meghallgatásra, én is kérdéseket tehettem föl neki, amelyekre finoman szólva nem tudott válaszolni. Ennyi volt az előzetes kapcsolatunk. Utána természetesen az új szenátus, ami szavazógépként működik az új vezetés kezében - amelynek én nem óhajtottam tagja lenni, de különböző okokból belekényszerítettek -, megszavazta. A szenátus ülésein én csak egészen kivételes alkalmakkor, összesen kétszer vettem részt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.