Műholdfelvételek szerint Szíriából a Krímbe vitték az orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket

háború
2022 augusztus 29., 19:02
comments 13

Oroszország Sz-300-as légvédelmi rakétaüteget vont ki Szíriából és telepített a Krím félsziget melletti orosz kikötőbe – közölte a műholdas képek kiértékelésével foglalkozó ImageSat International (ISI) izraeli cég.

Az ISI műholdfelvételein az üteget áprilisban a szíriai Maszjaf városában lehetett látni, majd egy augusztus 25-én készült képen üres térség látszik, miután a rakétarendszereket a tartúszi kikötőn keresztül kihajózták az országból feltehetően a légvédelmi képességek növelése céljából az ukrajnai hadművelet közepette.

photo_camera Fotó: ISI/AFP

További felvételeken az üteg egyes elemeit lehetett látni a tartúszi kikötőben augusztus 12. és 17. között. Augusztus 20-ra a harceszközöknek már nem volt nyomuk. Az ISI elemzése szerint Szíriát a Sparta II nevű orosz hajón hagyták el, ami Novorosszijszk kikötőjébe indult.

photo_camera Fotó: ISI/AFP

Az ISI felvételein egyébként látni lehetett azt is, hogy az Sz-300-asok radaregységét a Szíriában lévő hmejmími orosz légibázisra szállították. Az izraeli cég elemzői szerint onnan – annak súlya miatt – valószínűleg egy Il-76-os katonai teherszállító repülőgépen fogják elszállítani Oroszországba.

A hajóforgalmat nyomon követő Refinitiv Eikon cég szerint a Sparta II jelenleg Novorosszijszk kikötőjében van, amit a Dardanellák tengerszoroson keresztül ért el.

Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a megkeresésekre.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy ha az értesülést megerősítik, az a légvédelem jelentős megerősítését jelentené az ukrajnai harctér közelében, ahol az orosz erők több csapást is elszenvedtek. Az egyik ilyen incidens során nyolc orosz harci repülőgép semmisült meg a Krím félsziget egyik légitámaszpontján bekövetkezett robbanásokban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.