180 ezer ember maradt víz nélkül Mississippi állam fővárosában, lehet, hogy napokra

környezet
2022 augusztus 30., 16:54
comments 1

Miután a hétfőn meghibásodott, régóta elhanyagolt állapotban lévő víztisztító telepét nem sikerült újra működésre bírni, több tízezren maradtak ivóvíz nélkül Mississippi állam fővárosában, Jacksonban. Tate Reese kormányzó hétfő este vészhelyzetet hirdetett, és arra szólította fel a város 150 ezer lakosát, illetve a város körülélő kb. 30 ezer fős lakosságot, hogy ne igyanak vizet. A javítás akár napokig is eltarthat.

Vízosztás Jacksonban.
photo_camera Vízosztás Jacksonban. Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

„Amíg nem javítják meg, addig nem áll rendelkezésre biztonságos mennyiségű víz a vezetékben. Ez azt jelenti, hogy a város nem tud elegendő vizet termelni a tüzek eloltásához, a WC-k megfelelő öblítéséhez és más kritikus szükségletek kielégítéséhez” - mondta Reeves.

Kedden az O.B. Curtis víztisztító telep kisebb, tartalék szivattyúkkal működött, miután a létesítmény fő szivattyúi súlyosan megsérültek. Chokwe Antar Lumumba, Jackson polgármestere azt mondta, a meghibásodást a Pearl folyó nemrég történt áradása okozta, ugyanis a telep a várostól északra, a folyóba torkolló víztározó mellett található. Az állam katasztrófaelhárítási hivatala elkezdett palackozott ivóvizet osztani és az egyéb vízszükségletek kielégítésére szolgáló tartálykocsikat kiküldeni. A jacksoni állami iskolákat kedden bezárták, és átálltak online oktatásra.

A mostani eset már a sokadik a jacksoni vízellátási zavarok sorában, februárban pár téli vihar miatt Jackson lakosainak többsége rövid időre szintén csapvíz nélkül maradt. 2016-ban pedig a hibás vízkezelés miatt magas volt az ólomszint a városi vízben. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.