Jászai elárulta: miután megkereste a Vodafone-t, felajánlotta a kormánynak a kisebbségi tulajdonszerzés lehetőségét

POLITIKA
2022 augusztus 30., 06:12
comments 26

„Ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának a megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával.” mondta a 4iG elnök-vezérigazgatója az Indexnek a Vodafone Magyarország felvásárlásáról. Múlt héten jelentette be a kormány, hogy a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt és állami hátszéllel felfuttatott 4iG-val közösen 49-51 százalékos arányban megveszik a a második legnagyobb hazai távközlési vállalatot. A Vodafone brit anyavállalata szerint az üzletet a vevők kezdeményezték, a 715 milliárd forintos ajánlatra nem tudtak nemet mondani. A Jászai Gellérttel készült beszélgetésből három gondolatot emelünk ki.

Hogyan lett eladó a Vodafone

„Több mint egy évvel ezelőtt kerestem meg a Vodafone Group akvizíciós területének vezetőjét azoknak a piaci híreknek a hatására, hogy a vállalat egyes érdekeltségeit értékesíteni szeretné. Az előzetes tárgyalások után ajánlottam fel a kormánynak a kisebbségi tulajdonszerzés lehetőségét” - mesélte Jászai arról, hogy hogyan is került eladósorba a Vodafone magyarországi cége. Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e vételi ajánlat előtt Orbán Viktorral, azt válaszolta, hogy

„Miniszterelnök úr a kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert jelölte ki a tranzakcióval kapcsolatban felelősként. Vele egyeztettem.”

A 4iG első embere szerint szó sincs államosításról, szerinte ez "a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának a megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával."

A vételárról

Azokra a kritikákra, amik szerint a Vodafone túlárazva adja el a magyarországi cégét, Jászai úgy reagált, hogy csak nagyot mondó, magukat szakértőknek gondoló emberek állítják ezt.

Először is tisztázzunk valamit. A 715 milliárd nem vételár, hanem vállalati érték. A kettő egyáltalán nem ugyanaz. A vállalati érték az adóssággal együtt értendő, tehát a ténylegesen fizetendő vételárat az adósság csökkenti, ahogy csökkenthetik más tételek is, amelyek az átvilágítás során merülhetnek fel.

- tette hozzá.

Miből lesz pénze a 4iG-nek?

„Természetesen van elképzelésünk a finanszírozási modellre, és elsősorban nemzetközi piaci finanszírozásban, hitelben, illetve kötvénykibocsátásban gondolkodunk.” - mondta arról, hogy miből tudja kifizetni a vételár 51 százalékát a 4iG. Jászai szerint

konzervatívan számolva sem lesz több 10-12 évnél a megtérülés, de ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk mondani, először át kell világítanunk a Vodafone Magyarországot, látnunk kell a könyveket, a számok alapján pedig pontosabb szinergiahatásokkal is kalkulálhatunk majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.