Kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat a Salamon-szigetek

külföld
2022 augusztus 30., 08:10

A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat – közölte az Egyesült Államok canberrai nagykövetsége kedden.

A nagykövetség tájékoztatása szerint augusztus 29-én kapták meg a hivatalos értesítést. A haditengerészeti látogatásokat a Salamon-szigetek a protokolleljárások átdolgozására hivatkozva függesztette fel.

A Salamon-szigetek viszonya azóta feszült az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, mióta áprilisban biztonsági paktumot kötött Kínával.

A Salamon-szigeteki miniszterelnök szóvivője korábban tagadta a tilalomról szóló híreket. Rámutatott: a kormányfő kedd délután beszédet mond, hogy köszöntse az amerikai hadsereg kéthetes misszióját töltő, Mercy nevű kórházhajóját, amely hétfőn érkezett a szigetországba.

A hajó azért köthetett ki Honiarában az amerikai nagykövetség szerint, mert még a tilalom bejelentése előtt megkapta az engedélyt.

Az amerikai parti őrség egyik hajója múlt héten nem köthetett ki a Salamon-szigeteken, mert a honiarai kormány nem válaszolt a tankolásra és ellátásra vonatkozó kérelmére. A parti őrség tájékoztatása szerint az Oliver Henry nevű hajó az illegális halászatot monitorozta a térségben egy regionális halászati ügynökség kérésére. (via MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.