Elvették az ukrán zászlót a litván szurkolóktól egy szombathelyi kosárlabdameccsen

sport
2022 augusztus 30., 07:18
comments 16

Az EBESZ diplomatái és szurkolótársaik szerették volna kimutatni szolidaritásukat a háborúban álló Ukrajnával egy múlt heti magyarországi kosárlabda-vb-selejtezőn. Ám az Aréna Savaria biztonsági emberei ezt nem hagyták: előbb elrakatták az ukrán zászlót, majd el is kobozták – írja az Ukrinform alapján az rtl.hu.

Ez történt: augusztus 24-én, szerdán vb-selejtezőn fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a litvánokat. A mérkőzést Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartották, ahova egy nagyobb létszámú litván szurkolócsapat is érkezett, hogy a helyszínen buzdíthassák övéiket. Mivel aznap, augusztus 24-én ünnepelte Ukrajna a függetlenség napját, a litván szurkolók saját nemzeti zászlaik mellett szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón. A gesztusnak azonban az Aréna Savaria biztonsági szolgálata megálljt parancsolt.

A Függetlenség napját megelőző napon, augusztus 23-án ünneplik az ukrán nemzeti lobogó napját. A díszőrség aznap gigantikus ukrán lobogót vont fel Lviv városában.
photo_camera A függetlenség napját megelőző napon, augusztus 23-án ünneplik az ukrán nemzeti lobogó napját. A díszőrség aznap gigantikus ukrán lobogót vont fel Lviv városában Fotó: YURIY DYACHYSHYN/AFP

„Amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék-sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A gyerekeivel érkező férfi nem értette, hogy miért, de nem akart túlságosan vitába bonyolódni, ezért összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé” – olvasható a cikkben.

Ezzel azonban nem elégedett meg a biztonsági szolgálat, pár perc múlva hárman visszatértek, és elkobozták az ukrán nemzeti jelképet, amit aztán a meccs végén visszaadtak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.