Teljes tiltás helyett lassabban és drágábban kaphatnának vízumot az orosz turisták

külföld
2022 augusztus 30., 06:54
comments 2

Az Európai Unió külügyminiszterei Prágában találkoznak kedden, hogy két napon át próbáljanak közös nevezőre jutni az orosz turistavízumok ügyében. A Politico cikke szerint kevés az esély az orosz turisták teljes kitiltására, helyette a miniszterektől azt várják, hogy egyszerűen politikai megállapodást kössenek, elvileg az orosz vízumfolyamat lelassítása és drágulása érdekében.

Az összejövetel előtt Németország és Franciaország megpróbálta megadni az alaphangot, és feljegyzést juttatott el az EU fővárosaihoz, amelyben azt állították, hogy a vízumtilalom csak elidegenítené az orosz népet. A szigorításpártiak egy 2007-es EU–orosz megegyezés felfüggesztését szeretnék elérni, amely egyszerűbbé tette az oroszoknak, hogy a schengeni övezetbe utazzanak. A megegyezés tisztviselőkre és üzletemberekre vonatkozó részeit már februárban felfüggesztette az EU, a most tárgyalt szélesebb körű törlés viszont eleve megszüntetné az oroszoknak kijáró kedvezményes elbánást.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte, hogy az Európai Unió tiltsa meg a beutazást a területére az orosz turisták számára, azaz függessze fel a schengeni vízumok kiadását. Ehhez első körben az észt és a finn miniszterelnök csatlakozott, illetve több más tagállam jelezte, hogy megfontolják a felvetést. A magyar kormány továbbra is kész biztosítani a schengeni vízumot az orosz turistáknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.