A gazdaságfejlesztési miniszter szerint le kellett csapni a Vodafone-ra

POLITIKA
2022 augusztus 31., 17:31
comments 15

„Nagyon fontos, hogy ne adjuk fel, hogy stratégiai ágazatokban visszaszerezzük a magyar tulajdon jelenlétét. Látni kell: ilyen cégek nem minden évben eladók,” magyarázta a gazdaságfejlesztési miniszter, hogy miért vásárolja meg a magyar állam a Vodafone 49 százalékát ilyen gazdasági helyzetben. A múlt héten jelentette be a kormány, hogy a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt és állami hátszéllel felfuttatott 4iG-val közösen 49-51 százalékos arányban megveszik a a második legnagyobb hazai távközlési vállalatot. A Vodafone brit anyavállalata szerint az üzletet a vevők kezdeményezték, a 715 milliárd forintos ajánlatra nem tudtak nemet mondani. Az Inforádió Aréna című műsorában Nagy Márton kijelentette:

„Tízévente van ilyen, hogy eladó egy ilyen stratégiai iparágban egy ilyen stratégiai cég. Erre le kell csapni.”

Arra a kérdésre, hogy a magyar állam miért csak kisebbségi tulajdonos lesz, Nagy azt felelte, hogy

"a kormány tagja vagyok, szeretem az állam működését, de jobb, ha a piacra bízzuk a működést és a döntéseket."

A Vodafone-felvásárlás nem egyedi eset, a kabinet számos szektoron rajta tartja a szemét, a miniszter elmondta többek közt, hogy

  • a bankpiacon még mindig túl sok a szereplő, nincs szükség ennyi pénzintézetre,
  • a biztosítószektor egyáltalán nem konszolidálódott,
  • az élelmiszer-kiskereskedelemben sehol sem tartanak a célokhoz képest,
  • a médiapiacon sikerült előrelépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.