A vízszint csökkenése után a víz útján terjedő betegségektől tartanak Pakisztánban

klímaváltozás
2022 augusztus 31., 12:29

Az erőteljes esőzések okozta áradásokat követő apadás miatt pakisztáni illetékesek arra figyelmeztettek, hogy felüthetik fejüket a vízben terjedő betegségek.

A június közepe óta tartó hatalmas esőzések miatti áradások legalább 1162 embert öltek meg, és már 10 milliárd dolláros kárt okoztak. A természeti katasztrófát a szakértők a klímaváltozással magyarázzák.

Egyes orvosok azt mondták, eleinte főleg olyan betegeket fogadtak, akiket az áradások miatt kellett ellátni, de mostanában már olyan embereket kezelnek, akik hasmenéstől, bőrfertőzésektől és más, vízzel terjedő betegségektől szenvednek.

A fejlemények arra kényszerítették a kormányt, hogy további orvosokat vezényeljen az érintett területekre, és biztosítsa a tiszta ivóvizet a rászorulóknak.

Kamran Hán Bangas, a tartományi kormány szóvivője elmondta, hogy az evakuálások befejeződtek, a tisztviselők most már arra összpontosítanak, hogy el tudják látni az árvíz áldozatait élelmiszerrel és tiszta ivóvízzel.

photo_camera Fotó: ASIF HASSAN/AFP

„Az elmúlt hetekben az árvíz több száz embert súlyosan megfertőzött. Nem akarjuk, hogy ismét szenvedjenek; ezúttal a tiszta víz hiánya miatt” – mondta Bangas a sajtónak.

Az Egészségügyi Világszervezet is segít Iszlámábádnak az árvíz utáni fertőző betegségek, az akut hasmenés, kolera és egyéb fertőzések leküzdésében.

A pakisztáni miniszterelnök azt ígérte, a kormány mindenkinek segít, aki az árvíz miatt kényszerült elhagyni otthonát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.