Általános tilalom nem lesz, de a vízumkönnyítési szerződést felmondja az EU

eu
2022 augusztus 31., 12:37
comments 3

A Prágából, az EU-s külügyminiszterek találkozójáról bejelentkező Szijjártó Péter nemcsak arról beszélt, hogy Magyarország megállapodott a Gazprommal, miszerint még több orosz gázt veszünk ősztől, hanem a vízumügyeket is érintette.

Elmondása szerint nem született egységes döntés arról, hogy mi legyen, voltak, akik a teljes kitiltást javasolták, voltak, akik a beutazás nehezítése mellett kampányoltak, és voltak olyanok is – többek között Szijjártó –, akik ellenezték az orosz turisták akadályozását.

Köztudottan sokat költő orosz turisták érkeznek Sármellékre az UTair közvetlen Moszkva-Sármellék járatán. MTI Fotó: Varga György
photo_camera Orosz turisták érkeznek Sármellékre még 2016 nyarán Fotó: Varga György

Ahhoz viszont elég a többségi döntés – Szijjártó szerint márpedig a többség azt támogatja –, hogy bontsák fel a 2007-ben elfogadott EU–orosz megegyezést, amely megkönnyítette, hogy az érintettek beutazzanak a schengeni övezetbe. A megegyezés tisztviselőkre és üzletemberekre vonatkozó részeit már februárban felfüggesztették.

„A vita jellegéről, annak néha zűrzavaros, káoszos jeleneteiről nem szeretnék hosszabban beszélni, mert ha ezeket elmondanám, attól tartok, az indokoltnál is rosszabb vélemény is alakulna ki az Európai Unió intézményeivel szemben önökben” – tartotta fontosnak elmondani Szijjártó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.