Hajón szállásolnak el ezer menekültet Amszterdamban

külföld
2022 augusztus 31., 15:37

Jóváhagyta Amszterdam a tervet, ami lehetővé teszi, hogy legalább 1000 menekültet ideiglenesen elhelyezzenek egy kikötőben veszteglő hajón. A hajó a megegyezés szerint legalább hat hónapig ott fog állni, lakói szabadon elhagyhatják és felmehetnek rá.

Hajók az Amstelen
photo_camera Hajók az Amstelen Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Múlt héten Hollandia kisebb krízisen esett át, mikor nagyjából 700 menedékkérő kényszerült utcára, mivel a szállásokon már nem maradt hely.

Az Orvosok Határok Nélkül hollandiai csoportja – az ország történelmében először – csapatot küldött, hogy segítse az utcára szorult menekülteket. Mark Rutte miniszterelnök nyilatkozatában azt mondta, szégyelli az esetet.

„Együtt kell megoldanunk a szálláshiány problémáját” – mondta akkor Rutger Groot Wassink amszterdami polgármester, és úgy tűnik, ideiglenesen meg is oldották. Groot Wassink a hajószállást ideiglenes, rövid távú lehetőségnek nevezte, és megkérte a kormányt, hogy kezdjen hozzá az ország menekültügyi rendszerének megreformálásához.

A menekültválság egyik oka Hollandiában az országos lakáshiány: a menedékkérők hiába kapnak státuszt, sokan nem tudnak lakóhelyhez jutni, így központokban kényszerülnek megszállni, amelyek átmeneti lakhatást kínálnak. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.