Nemzetközi vezetők búcsúznak Gorbacsovtól

GYÁSZ
2022 augusztus 31., 09:59

A 91 évesen meghalt Mihail Gorbacsov halála után rengeteg nemzetközi vezető fejezte ki részvétét és emlékezett meg a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről.

photo_camera Fotó: HEINZ WIESELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök legmélyebb részvétéről biztosította az elhunyt családját. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő elmondta, hogy az elnök részvéttáviratot küldött Gorbacsov hozzátartozóinak.

Gorbacsov és Putyin 2004-ben
photo_camera Gorbacsov és Putyin 2004-ben Fotó: Carsten Rehder/dpa via AFP

„A könyörtelen politikai elnyomás évtizedei után a demokratikus reformok útjára lépett” – méltatta az elhunytat Joe Biden, aki szerint Gorbacsov „úgy hitte, hogy a glasznoszty és a peresztrojka – a nyilvánosság és az átépítés – nemcsak jelszavak, hanem az előrevezető utat jelentik a Szovjetunióban élőknek az elszigeteltség és a nélkülözés hosszú évei után”. Az amerikai elnök kivételes vezetőnek nevezte Gorbacsovot, aki képes volt elképzelni egy másfajta jövőt, és egész karrierjét feltette az elérésére. „Az eredmény egy biztonságosabb világ volt, és nagyobb szabadság emberek millióinak” – mondta.

Mihail Gorbacsov elnök 1990-ben Moszkvában
photo_camera Mihail Gorbacsov elnök 1990-ben Moszkvában Fotó: V.ARMAND/AFP

Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök azt írta, „Putyin ukrajnai agressziójának idején” Gorbacsovnak a „szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű”.

photo_camera Fotó: VITALY ARMAND/AFP

Emmanuel Marcon francia elnök „a béke embereként" jellemezte az elhunyt politikust, „akinek a döntései megnyitották a szabadság útját az oroszok előtt”. „Az Európa békéje iránti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket” – közölte Macron.

Gyurcsány Ferenc, Horn Gyula és Mihail Gorbacsov 2007-ben Budapesten.
photo_camera Gyurcsány Ferenc, Horn Gyula és Mihail Gorbacsov 2007-ben Budapesten. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ursula von der Leyen olyan vezetőként írta le Gorbacsovot, akiben megbíztak és akit tiszteltek. Gorbacsov kulcsszerepet játszott a hidegháború lezárásában és a vasfüggöny felszámolásában – közölte az Európai Bizottság elnöke, aki szerit Gorbavocs „megnyitotta az utat a szabad Európa előtt”. „Örökségét nem fogjuk elfelejteni” – írta Ursula von der Leyen.

Fidel Castro és Mihail Gorbacsov 1989-ben
photo_camera Fidel Castro és Mihail Gorbacsov 1989-ben Fotó: ROBERT SULLIVAN/AFP

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint Gorbacsov „megváltoztatta a történelem irányát”, és „mindenkinél többet tett a hidegháború békés lezárásáért”, miközben „a tárgyalás, a reform, a transzparencia és a lefegyverzés útját követte”.

Gorbacsov 1986-ban
photo_camera Gorbacsov 1986-ban Fotó: TASZSZ/AFP

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerint Gorbacsovnak „fontos szerepe volt Európa II. világháború utáni megosztottságának és a Kelet meg a Nyugat szembenállásának felszámolásában”.

Borisz Jelcin és Mihail Gorbacsov 1991-ben.
photo_camera Borisz Jelcin és Mihail Gorbacsov 1991-ben. Fotó: Vitalij Armand/AFP

Anthony Albanese ausztrál kormányfő szerint Gorbacsov „a melegség, a remény, az elszántság és a roppant bátorság embere volt, aki egy mélyen megosztott világban az együttműködés és az egység eszméjét képviselte”. „Halálával a 20. század egyik valódi óriását veszítettük el” – mondta.

Gorbacsov és a felesége, Rajsza 1992-ben a tokiói Disneylandben.
photo_camera Gorbacsov és a felesége, Rajsza 1992-ben a tokiói Disneylandben. Fotó: YOSHIKAZU TSUNO/AFP

Jichák Hercog izraeli elnök a 20. század egyik legrendkívülibb alakjának nevezte, mondván, „bátor és látnoki vezető volt, aki korábban elképzelhetetlen módokon alakította világunkat”.

Gorbacsov és II. János Pál pápa 1989. december 1-én.
photo_camera Gorbacsov és II. János Pál pápa 1989. december 1-én. Fotó: DERRICK CEYRAC/AFP

Gorbacsov a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára volt. A reformer politikus 1990-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Az ő nevéhez fűződik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása. Kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesítésben, a Varsói Szerződés katonai blokk feloszlatásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió felbomlásában is. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.