Az ORÖ elnöke 30 millió forintért árulta a posztját a gyanú szerint

bűnügy
2022 szeptember 01., 08:16
comments 4

Újabb részleteket árult el a Központi Nyomozó Főügyészség Agócs János őrizetbe vételéről. Az Országos Roma Önkormányzat elnökét szerdán fogták el, és akkor annyit árultak el, hogy hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytatnak ellene nyomozást.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség akkori, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az ORÖ elnöke koszorúz a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az ORÖ székháza falán található emléktáblánál 2020. augusztus 2-án.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség akkori, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (b) és Agócs János, az ORÖ elnöke koszorúz a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az ORÖ székháza falán található emléktáblánál 2020. augusztus 2-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Csütörtöki közleményükben azt írják, 2022 nyarán Agócs azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forintért átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét. Még a fizetés szabályairól is egyeztetett: 18 millió forint járt volna akkor, amikor lemond, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni. Agócs azt is vállalta, hogy közreműködik abban, hogy elnökké válasszák azt, aki fizet neki.

A ORÖ elnöke most a nyomozó ügyészség őrizetében van, a bíróság pénteken dönt majd az előzetes letartóztatásáról. Agócs nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen. Ha beigazolódik, hogy mégis korrupt volt, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés várhat rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.