Érthetetlen, hogyan jöttek ki ekkora gázszámlák már az első, rezsinövelés utáni hetekre

gazdaság
2022 szeptember 01., 10:38

Magyarok ezrei töltik majd azzal a következő napjaikat, hogy a postaládából kivéve a rezsiszámlákat, fejüket vakargatva tanácstalanul számolgatnak a konyhapultra görnyedve. Megjöttek ugyanis az első olyan számlák, amelyeken már a rezsinövelt árak szerepelnek. Azt látni a számlákon, hogy egy hét augusztusi, már nem támogatott fogyasztás mennyivel drágább, mint az előtte lévő három hét. Azt viszont senki sem érti, hogy hogyan jönnek ki ezek a számok, mire érvényesítik a gáz- és áramszolgáltatók a versenypiaci, és mire a rezsicsökkentett árat. Mi sem teljesen, de megpróbáljuk megérteni, mit látnak a fogyasztók a számlákon.

Megkértük az olvasóinkat, hogy küldjék el nekünk az első, már augusztusi fogyasztásra is vonatkozó gáz- és villanyszámláikat. Elég sok számlát kaptunk, amelyeknek beküldőit leginkább az értetlenség köti össze.

A kormány eddig sem kommunikálta egészen egyértelműen, hogy hogyan működik majd az, hogy az "átlagfogyasztás" felett vezeti be a piaci árat a fogyasztóknak, vagyis havi 210 kW/h áram és 144 köbméter gázfogyasztás után jönne a piaci ár.

Ehhez képest a beküldött számlákon már kevesebb mint 20 köbméter gázfogyasztásnál versenypiaci áron számolt a szolgáltató.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.