Oroszországnak kémkedhetett két magas rangú tisztviselő a német gazdasági minisztériumban

külföld
2022 szeptember 01., 06:32

A német elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) nyomozást folytat a német gazdasági minisztérium két magas rangú tisztviselője ellen Oroszországnak való kémkedés gyanúja miatt – derítették ki a die Zeit oknyomozó újságírói, akiknek a munkáját a Politico átvételéből szemlézzük.

A cikk szerint a két minisztériumi tisztviselő miközben „kulcspozícióban voltak az energiaellátásról szóló döntések során”, párhuzamosan a Kreml besúgóiként is tevékenykedtek. Ha beigazolódik a gyanú, akkor az nagyon komoly botrányt okozhat a német kormánynak.

Olaf Scholz német kancellár és Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszter.
photo_camera Olaf Scholz német kancellár és Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszter. Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

A nagy hatalmú minisztériumot Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter vezeti, aki egyben Olaf Scholz kancellár helyettese is. Ez a tárca kulcsszerepet játszik Németország felkészítésében az energiaválság kezelésére. Az ország által támogatott szankciók meghatározásában is komoly szerepe volt. Az egyik legkényesebb kérdés, amelyről a német döntéshozóknak határozniuk kellett, az volt, hogy folytassák-e az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését. Erre a projektre a német kormányok évek óta „pusztán kereskedelmi célú" beruházásként hivatkoznak. Ukrajna lerohanása után azonban leállították a további kivitelezést.

A die Zeit munkájának köszönhetően most kiderült, több aggályos dokumentumot is találtak az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos belső iratanyagban. Ezek miatt maga a minisztérium fordult a BfV-hez.

Miközben Habeck és a kabinet más tagjai gyakran hangsúlyozták, hogy mennyire eltökéltek abban, hogy Németország eltávolodjon a putyini gáztól való függőségtől, a gazdasági minisztériumban számos dokumentum született, ami „megértéssel fordult az orosz álláspont felé, és feltűnő volt, hogy az érvelés gyakran nem illeszkedett a német kormány hivatalos irányvonalához” – írja a lap.

A dokumentumokért felelős két tisztviselő esetében a titkosszolgálat „életrajzi anomáliákat, egy esetben pedig egy oroszországi tanulmányutat fedezett fel”, és az is kiderült, hogy szimpatizálnak Oroszországgal. Az efféle szimpátia önmagában nem tekinthető terhelő bizonyítéknak, mivel a berlini politikai elitből sokan régóta szívélyes kapcsolatokat ápolnak a Kremllel – jegyzi meg a die Zeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.