6 négyzetméteren 32 migránst zsúfolt be a furgonjába egy cseh férfi a szerb–magyar határnál

menekültek
2022 szeptember 02., 07:45
comments 39

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy cseh állampolgárságú férfival szemben – olvasható a Bács-Kiskun megyei főügyészség közleményében –, aki a szerb–magyar határ közelében a speciálisan embercsempészés céljára átalakított kisteherautójába 32 szír állampolgárt vett fel, és őket a raktérben kialakított rendkívül szűk rejtekhelyeken bújtatta el. Közülük 9-en 18 évnél fiatalabbak voltak.

A szállítás során a csempészett személyek közül többen elájultak a levegőhiány miatt.

A vádirat szerint a cseh állampolgárságú férfi által vezetett gépjármű rakterét kifejezetten embercsempészés céljára alakították át. A raktérben 2 rejtekhely volt, amelyeket a vezetőfülke felőli oldalon egy IBC-tartállyal és két hordóval, míg a hátsó ajtó felől egymásra pakolt fahasábokkal álcáztak.

A rejtekhelyek egyetlen bejárata a vezetőfülke mögött kialakított, 43 cm széles és 110 cm magas nyílás volt. A nagyobb rejtekhely mérete sem érte el a négy négyzetmétert, a kisebbiké alig haladta meg a kettőt.

A közlemény szerint az idén áprilisi „szállítás jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt a rendkívül szűk helyre bezsúfolt csempészett személyek számára”. A migránsok dörömböléssel próbáltak a gépjárművezetőnek jelezni, aki azonban nem állt meg, így csak az M5-ös autópályán végrehajtott rendőri intézkedés akadályozta meg, hogy a szállítás kiszáradás vagy levegőhiány miatt súlyosabb következményekkel járjon.

Az ügyészség a cseh férfit a csempészett személyek sanyargatásával, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, vele szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozza. A vádlott letartóztatásban várja, hogy bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság döntsön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.