Az ausztrál hírszerzés vezetője szerint a nők karrierjét nem üvegplafon, hanem betontömb nehezíti

nők
2022 szeptember 02., 08:23
comments 3

Rachel Noble, az ausztrál hírszerzési főigazgatója pénteken a sydney-i Lowy Intézetben tartott beszédében úgy fogalmazott, a nők karrierjében az üvegplafon inkább egy „betontömbre” hasonlít. Elmondása szerint előfordult, hogy még kémfőnökként is arra kérték, hogy hozzon kávét a férfiaknak.

Azt mondta, utóbbit visszautasította, és elmagyarázta, hogy egy nőnek saját jogán kell az asztalnál ülnie, nem „jegyzetelés vagy kávéhordás” miatt.

Beszédében utalt Julia Gillard volt miniszterelnök egy évtizeddel ezelőtti parlamenti beszédére a nőgyűlöletről, ami nemzetközi figyelmet keltett. A nőkkel szembeni bánásmód a munkahelyeken egyébként a legfontosabb témák közé tartozott a májusi ausztráliai parlamenti választáson, amelyen több mandátumot is szereztek független jelöltként induló nők.

Noble elmondta, hogy a férfiak uralta világban többször is tapasztalt „mikro-megaláztatásokat”, és szerinte „az olyan szavak, mint a boszorkány, a főnökösködő vagy ijesztő” lekicsinylik azokat a nőket, akik erősek. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.