Szerdán Bukarestbe látogat Novák Katalin

POLITIKA
2022 szeptember 03., 10:28

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán Bukarestbe utazik Klaus Iohannis román államfő meghívására, írja a Magyar Nemzet.

A kormánypárti lap szerint Novák találkozik Nicolae-Ionel Ciuca miniszterelnökkel, Alina-Stefania Gorghiuval, a szenátus ügyvivő elnökével, Ion-Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

Utoljára tizenkét éve, 2010-ben volt hivatalos elnöki szintű megbeszélés a román fővárosban. Novák a beiktatása óta eltelt négy hónapban szeptember 7-én találkozik harmadik alkalommal román kollégájával. Júniusban a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett Bukaresti Kilencek bukaresti csúcstalálkozóján találkoztak, majd a regionális NATO-csúcs után kétoldalú, négyszemközti megbeszélést folytattak.

Novák Katalin, Andrzej Duda (balra) és Klaus Iohannis (jobbra) a bukaresti találkozón
photo_camera Andrzej Duda lengyel elnök, Novák Katalin és Klaus Iohannis román elnök a Bukaresti Kilencek találkozóján Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Legutóbbi találkozójukról Novák Katalin Facebook-posztjában azt írta: „modern és pragmatikus kapcsolatokra törekszünk, és mindketten dolgozunk majd azért, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.