Hat hegymászó meghalt egy kamcsatkai vulkánon

baleset
2022 szeptember 4., 15:21

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint hatra nőtt a halott túrázók száma, egy hegyivezető pedig megsérült, miután a magasból lezuhantak a Kamcsatka-félsziget egyik tűzhányóján.

Az Oroszország különböző régióiból származó turisták a Kljucsevszkaja Szopka nevű vulkánt próbálták megmászni, ami a 4750 méter magasságával nemcsak Kamcsatka legmagasabb hegye, de Eurázsia és az északi félgömb legmagasabb aktív tűzhányója is.

photo_camera A Kljucsevszkaja Szopka 2010-es – egyben 1967 óta az első rögzített – kitörése műholdas felvételen. Fotó: Photo12 via AFP

A hegymászók 10 fős csoportja és két kísérőjük kedden vágott neki a vulkán meghódításának. Három hegymászó 3300 méter magasan maradt egy táborban, ők úgy döntöttek, hogy nem mennek fel a társaikkal a csúcsra.

A csúcstól kb. 500 méterre történt a baleset, a pontos körülményeit egyelőre még nem tisztázták. A hegyi vezetők egyikének műholdas telefonon keresztül sikerült segítséget hívnia.

A mentési munkálatokat a helyi időjárási körülmények akadályozzák, egy helikopter például az alacsony felhőtakaró miatt nem tudott leszállni. Tovább nehezíti a mentést az erős szél és esőzés. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt