Új bogárfajt fedeztek fel Magyarországon, a rövidormányú zsuzsókát

ÁLLAT
2022 szeptember 04., 06:25
comments 5
photo_camera A főhős. Fotó: Keresztes Gábor/izeltlabuak.hu (CC 4.0)

Új bogárra bukkantak Esztergom közelében, a Kincses-hegyen, írta a National Geographic. A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere először arra gyanakodott, hogy – mivel a közelben áll egy Suzuki gyár – a bogár Ázsiából juthatott be, alaposabban megvizsgálva azonban kiderült, hogy a tudomány számára új fajt fedezett fel.

A rövidormány zsuzsókát.

Az ormányosbogarak megnyúlt szájszervükkel fúrnak tápnövényük fejlődő termésébe, ahová petéiket rakják.

A magyarul zsuzsóka néven ismert nemük (Curculio) világszerte kb. 400 fajból áll, hazánkban eddig idáig tíz faját ismerték. Az új faj, a rövidormányú zsuzsóka nevet kapta, a tudományos neve a felfedező felesége, Szénásiné Demeter Gyöngyi tiszteletére Curculio gyongyiae lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.