Új bogárfajt fedeztek fel Magyarországon, a rövidormányú zsuzsókát

ÁLLAT
2022 szeptember 4., 6:25
comments 5
photo_camera A főhős. Fotó: Keresztes Gábor/izeltlabuak.hu (CC 4.0)

Új bogárra bukkantak Esztergom közelében, a Kincses-hegyen, írta a National Geographic. A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembere először arra gyanakodott, hogy – mivel a közelben áll egy Suzuki gyár – a bogár Ázsiából juthatott be, alaposabban megvizsgálva azonban kiderült, hogy a tudomány számára új fajt fedezett fel.

A rövidormány zsuzsókát.

Az ormányosbogarak megnyúlt szájszervükkel fúrnak tápnövényük fejlődő termésébe, ahová petéiket rakják.

A magyarul zsuzsóka néven ismert nemük (Curculio) világszerte kb. 400 fajból áll, hazánkban eddig idáig tíz faját ismerték. Az új faj, a rövidormányú zsuzsóka nevet kapta, a tudományos neve a felfedező felesége, Szénásiné Demeter Gyöngyi tiszteletére Curculio gyongyiae lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt