Vízkorlátozást vezetnek be 23 belga településen

klímaváltozás
2022 szeptember 4., 12:12
comments 2

Vízhasználati korlátozást vezettek be Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű régiójában jelenleg 23 települést érint az intézkedés – írta meg a La Libre Belgique.

photo_camera Lajtos kocsiból ivóvizet töltenek Orfűn 2017. december 23-án Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A beszámoló szerint a csapadékmentes időjárás okozta rendkívül szárazság miatt várhatóan további településekre is kiterjesztik a vezetékes vízre vonatkozó vízhasználati korlátozást. Az intézkedés szerint csapvízzel egyebek mellett tilos az öntözés, a kerti medencék feltöltése és a kocsimosás.

A vallon területeken augusztusban minimális volt a csapadékmennyiség. A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) adatai szerint kb. 17,8 mm eső esett az országban, pedig a csapadék átlagos mennyisége 86,5 mm ebben az időszakban. Ennél kevesebb esőt csak 1991-ben jegyeztek fel, akkor 15,7 mm esett Belgiumban. Bár a következő hét napban mérsékelt felhőszakadás várható, a lezúduló eső kevés hatással lesz a már több mint egy hónapja tartó aszályhelyzetre.

A régióban található víztározók vízszintje még mindig csökken. A halászati tilalom eredetileg szeptember 4-ig érvényes intézkedéseinek hatályát szeptember 18-ig meghosszabbították, és tilos a fürdőzés egyes tavakban a vízben elszaporodott cianobaktériumok miatt, bár a legtöbb hivatalos fürdőhely nyitva van. Az úszás ezeken a területeken kívül nem ajánlott.

Augusztus volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap Belgiumban, és több melegrekord is megdőlt: a belga főváros Uccle területében lévő mérőállomáson az átlagos 23 fok helyett átlagosan 26,8 fokot mértek. Idén nyáron a legmelegebbet, 40 fokot július 19-én jegyezték fel Belgium északi régiója, Flandria Kapelle-op-den-Bos nevű településén. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt