A chilei népszavazáson durván elhasalt az új, progresszív alkotmány

külföld
2022 szeptember 05., 05:25
comments 7

A szeptember 4-én tartott népszavazáson Chilében az emberek 62 százaléka leszavazta azt a progresszív alkotmánymódosítási javaslatot, melyet az új, baloldali kormány szeretett volna megvalósítani. A javaslat az ország minden tartományában alulmaradt, még a fővárosban, Santiagóban is.

photo_camera Ünnepel a tömeg, miután elbukott az alkotmánymódosítási javaslat. Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

A jelenleg érvényben lévő alkotmány Augusto Pinochet diktatúrája alatt született. Az új alkotmány, melyen két évig dolgoztak, közel 400 ponton változtatott és bővített volna a régin: többek közt jelentősen kiterjesztette volna a szociális jogokat, nagy hangsúlyt fektetett volna a környezetvédelemre, és nagyobb felelősséggel ruházta volna fel a kormányt a szociális jóléti programokat illetően. Ezenkívül biztosítani szerette volna a teljes, nemek közötti egyenlőséget a közintézményekben és vállalatokban, és fenntartott volna helyeket az őslakosok képviselőinek a törvényhozásban. Egy új nemzeti egészségügyi rendszer is a terv része volt.

Gabriel Boric, a januárban nagy többséggel megválasztott fiatal, baloldali elnök az eredményről élő tévéközvetítésben azt mondta: „Ma Chile népe hangosan és világosan beszélt.” Ugyanakkor Boric nyilvánvalóvá tette, hogy nem mondanak le az alkotmánymódosításról, szerinte szélesebb körű párbeszéddel, „nagyobb tisztelettel és odafigyeléssel” eljuthatnak majd egy olyan javaslatig, ami Chile többségének megfelel. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt