A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két tagja maradt a zaporizzsjai atomerőműben

háború
2022 szeptember 05., 13:59

Befejezte a munkáját és elutazott a zaporizzsjai atomerőműből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttségének négy tagja, de ketten még maradtak a nukleáris létesítményben – erősítette meg az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom a Telegramon. A vállalat úgy tudja, a két ellenőr állandó jelleggel fog dolgozni az atomerőműben.

photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Hétfőre virradó éjjel az orosz erők a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopolt ágyúzták – közölte a Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Az eddig információk szerint 12 lövést adtak le a városra, sebesülésről nem érkezett jelentés.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Herszon megyében az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt Tomina Balka közelében, Lvove falunál pedig egy pontonhidat.

Jól halad az ellentámadás

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzői megerősítették, hogy az ukrán erők ellentámadása érezhetően jól halad az ország déli és keleti részében. Az ukrán csapatok több irányban nyomulnak előre a herszoni régió nyugati részén, és megerősítették a terület feletti ellenőrzésüket a Sziverszkij-Donyec folyó túlpartján, Donyeck megyében – írták az amerikai elemzők.

Az ISW előrejelzései szerint az oroszok időről időre ellentámadásba lendülnek és visszafoglalják az elvesztett állások egy részét, és természetesen heves tüzérségi és légitámadásokat hajtanak végre a felszabadított települések és az előrenyomuló ukrán csapatok ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjjeli üzenetében jelentette be, hogy az ukrán erők visszafoglaltak két települést délen és egyet Donyeck megyében. Az ISW független források alapján megerősítette egy település felszabadítását a donyecki és egyét a herszoni régióban.

Az oroszok szünetet tartanak

Az Ukrajinszka Pravda a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva beszámolt arról is, hogy az oroszok „szünetet tartanak” a herszoni régi Oroszországhoz csatolásáról tervezett „népszavazás” előkészítésében. Ezt a megszálló orosz hatóságokkal együttműködő Kirilo Sztremouszov közölte orosz tévében. „Felkészültünk a szavazásra, szerettük volna a közeljövőben a népszavazást megtartani, de a mostani események miatt (az ukrán erők ellentámadása) úgy gondolom, hogy egyelőre szünetet tartunk” – mondta Sztremouszov.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli jelentésében azt írta, hogy az oroszok folytatják az erőszakos mozgósítást Ukrajna megszállt területein, még a kórházakból is visznek hadba férfiakat. Herszon megyében a helyi lakosoknak megtiltották, hogy átkeljenek a Dnyipro folyón, és általában korlátozzák mozgásukat az ukrán erők ellentámadásai miatt. A kijevi katonai vezetés szerint azzal fenyegetik a civileket, hogy ha megsértik a tilalmat, tüzet nyitnak rájuk. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.