Arcfelismerő technológiával tartatnák be az új hidzsábtörvényt Iránban

külföld
2022 szeptember 05., 09:15
comments 3

Az iráni kormány arcfelismerő rendszert telepítene a tömegközlekedési járatokra és nyilvános helyekre, hogy azonosítani tudják azokat a nőket, akik nem tartják be a rezsim új, hidzsábviselésre vonatkozó törvényét - jelentette be Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, az iráni erkölcsfejlesztésért és bűnmegelőzésért felelős központ titkára.

Szavazásra váró nők Iránban.
photo_camera Szavazásra váró nők Iránban. Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/AFP

A nők öltözködését szigorító új rendeletet az ország keményvonalas elnöke, Ebrahím Raíszi augusztus 15-én írta alá. Alig egy hónappal korábban, július 12-én hirdették meg „A hidzsáb és a szűziesség napját,” melynek hatására rengeteg nő azzal tiltakozott Iránban, hogy levették a fejükről a kendőt a buszokon, vonaton és köztereken, és erről videót is posztoltak a közösségi médiában. A tiltakozást számtalan letartóztatás és kikényszerített tévés bocsánatkérés követte.

Az iráni kormány már 2015-ben elkezdte bevezetni a biometrikus személyazonosító igazolványokat, melyet a lakosság nagy része már megkapott: az abban lévő chip tárolja többek közt az illető íriszének képét, ujjlenyomatát és az arcképét is. Jogvédők attól tartanak, hogy most ezeket az adatokat fogják bevetni a törvényszegők ellen, mivel percek alatt azonosítani lehet így őket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.