Arcfelismerő technológiával tartatnák be az új hidzsábtörvényt Iránban

külföld
2022 szeptember 5., 9:15
comments 3

Az iráni kormány arcfelismerő rendszert telepítene a tömegközlekedési járatokra és nyilvános helyekre, hogy azonosítani tudják azokat a nőket, akik nem tartják be a rezsim új, hidzsábviselésre vonatkozó törvényét - jelentette be Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, az iráni erkölcsfejlesztésért és bűnmegelőzésért felelős központ titkára.

photo_camera Szavazásra váró nők Iránban. Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/AFP

A nők öltözködését szigorító új rendeletet az ország keményvonalas elnöke, Ebrahím Raíszi augusztus 15-én írta alá. Alig egy hónappal korábban, július 12-én hirdették meg „A hidzsáb és a szűziesség napját,” melynek hatására rengeteg nő azzal tiltakozott Iránban, hogy levették a fejükről a kendőt a buszokon, vonaton és köztereken, és erről videót is posztoltak a közösségi médiában. A tiltakozást számtalan letartóztatás és kikényszerített tévés bocsánatkérés követte.

Az iráni kormány már 2015-ben elkezdte bevezetni a biometrikus személyazonosító igazolványokat, melyet a lakosság nagy része már megkapott: az abban lévő chip tárolja többek közt az illető íriszének képét, ujjlenyomatát és az arcképét is. Jogvédők attól tartanak, hogy most ezeket az adatokat fogják bevetni a törvényszegők ellen, mivel percek alatt azonosítani lehet így őket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt