Franciaország és Németország kisegítik egymást a télen gázzal és árammal

energia
2022 szeptember 5., 19:54
comments 4

Franciaország növeli a gázszállításait Németországnak, ami cserébe elektromos áramot szolgáltat, amennyiben az energiaválság miatt arra szükség lenne télen - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök, miután lebeszélte az ügyet telefonon Olaf Scholz német kancellárral. A francia elnök szerint az EU tagállamainak együtt kellene venniük a gázt, hogy csökkenteni tudják az árakat. De támogatja a vezetéken érkező orosz gáz árának maximalizálását is, amit az Európai Bizottság elnöke is javasolt.

photo_camera Olaf Scholz és Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Németországnak szüksége van a gázunkra, nekünk pedig szükségünk van az Európa más országaiban megtermelt áramra, különösen Németországból” - mondta a francia elnök, emlékeztetve arra, hogy a francia atomreaktorok fele jelenleg karbantartás miatt nem működik.

Franciaország lakossági energiaellátásának a 70 százalékát biztosítja atomenergiából, 16 százalékát földgázból. Ez utóbbinak mintegy 17 százaléka érkezett 2020-ban Oroszországból, de azóta ezt az arányt 9 százalékra csökkentette a kormány, a télen más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését.

Macron a franciák egyéni felelősségére is felhívta a figyelmet:„az a legjobb energia, amit nem fogyasztunk el”. A francia kormány célja a jelenlegi fogyasztás 10 százalékos csökkentése. Ehhez azt ajánlotta, hogy melegben kevesebb légkondicionálást használjanak a franciák, a téli fűtéshez pedig 19 fok körül legyen az átlaghőmérséklet. Ha az egyéni spórolási törekvések nem válnak be, akkor meg kell fontolni a takarékosság kikényszerítését. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt