Lopott műtárgyakat foglaltak le a Metropolitan Múzeumban

MŰVÉSZET
2022 szeptember 5., 11:12
comments 2

Huszonhét műtárgyat foglaltak le a New York-i Metropolitan Múzeumból, mert azok vélhetően illegálisan kerültek az intézménybe - írja a CNN.

A műtárgyhálózatok működése miatt nem egyedi esetről van szó, és lehet, hogy nem is a MET hibázott: világszerte rengeteg műgyűjtő, múzeum és aukciós ház birtokában lehetnek ismeretlen eredetű alkotások. Például úgy, hogy olyan kereskedőktől vásárolják meg őket, akik illegálisan jutottak hozzá, vagy ők is olyanoktól vették, akik lopták, és így tovább.

Az európai múzeumokban található tárgyak jelentős része a gyarmatosítás révén került be a kereskedelmi hálózatba, a jóvátétel kultúrája pedig úgy éri el a múzeumokat, hogy nő rajtuk a nyomás: vizsgálják felül, kit illetnek meg ezek a műtárgyak valójában, és juttassák vissza őket az eredeti helyükre.

Júliusban a New York-i hatóságok 14 millió dollár értékben küldtek vissza régiségeket Olaszországba, augusztusban pedig harminc darabot Kambodzsába. A kerületi ügyészség szóvivője a CNN-nek azt mondta, folyamatosan dolgoznak a hálózatok felderítésén, amely során eddig közel 2000 lopott műtárgy jutott haza.

A MET még nem kommentálta a CNN megkeresését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt