160 milliárd forintra büntette az ír adatvédelmi hatóság az Instagramot, mert gyerekek adatait hozta nyilvánosságra

külföld
2022 szeptember 06., 10:19

Kiskorú felhasználók magánéletének megsértése miatt 405 millió euróra, vagyis körülbelül 160 milliárd forintra büntette az Instagramot az ír adatvédelmi hatóság, írja a BBC. A régóta húzódó panasz a gyermekek adataira, különösen a telefonszámaikkal és e-mail címeikkel kapcsolatos adatkezelésre vonatkozott.

Sokan üzleti fiókokra frissítettek, hogy hozzáférjenek az elemzési eszközökhöz, például a profillátogatásokhoz, anélkül, hogy tudatosult volna bennük, ezzel több adatuk válik nyilvánossá. Az Instagram tulajdonosa, a Meta közölte, hogy fellebbezni kíván a döntés ellen.

A Meta szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a kereset olyan régi beállításokra összpontosított, amiket már több mint egy éve frissítettek. „Azóta számos új funkciót fejlesztettünk ki, hogy a felhasználóink adatai biztonságban legyenek.”

„A 18 év alatti felhasználók fiókja automatikusan privátra van állítva, amikor csatlakoznak az Instagramhoz, így csak az általuk ismert emberek láthatják, hogy mit posztolnak” - mondta.

A BBC azt írja, az ír adatvédelmi hatóság soha nem szabott még ki ekkora bírságot a GDPR megsértése miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.