160 milliárd forintra büntette az ír adatvédelmi hatóság az Instagramot, mert gyerekek adatait hozta nyilvánosságra

külföld
2022 szeptember 6., 10:19

Kiskorú felhasználók magánéletének megsértése miatt 405 millió euróra, vagyis körülbelül 160 milliárd forintra büntette az Instagramot az ír adatvédelmi hatóság, írja a BBC. A régóta húzódó panasz a gyermekek adataira, különösen a telefonszámaikkal és e-mail címeikkel kapcsolatos adatkezelésre vonatkozott.

Sokan üzleti fiókokra frissítettek, hogy hozzáférjenek az elemzési eszközökhöz, például a profillátogatásokhoz, anélkül, hogy tudatosult volna bennük, ezzel több adatuk válik nyilvánossá. Az Instagram tulajdonosa, a Meta közölte, hogy fellebbezni kíván a döntés ellen.

A Meta szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a kereset olyan régi beállításokra összpontosított, amiket már több mint egy éve frissítettek. „Azóta számos új funkciót fejlesztettünk ki, hogy a felhasználóink adatai biztonságban legyenek.”

„A 18 év alatti felhasználók fiókja automatikusan privátra van állítva, amikor csatlakoznak az Instagramhoz, így csak az általuk ismert emberek láthatják, hogy mit posztolnak” - mondta.

A BBC azt írja, az ír adatvédelmi hatóság soha nem szabott még ki ekkora bírságot a GDPR megsértése miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt