Az infláció miatt vagyonok maradnak a boltokban, mégis egyre kevesebb az áru az emberek bevásárlókosarában

gazdaság
2022 szeptember 06., 12:38
comments 4

A KSH statisztikái mindig 1-2 hónappal korábbi állapotot tükröznek, de így is egyre jobban kirajzolódik egy nagyon rossz forgatókönyv: tartósan magas marad az infláció, miközben a lakossági kiskereskedelmi fogyasztás stagnál vagy visszaesik. Júliusban 13,7 százalékos lett az infláció (az élelmiszerek ára tavalyhoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett), ami megerősítette azokat a vélekedéseket, melyek szerint öles léptekkel halad a magyar gazdaság a stagfláció irányába. Ennek fő jellemzője, hogy a tartós drágulás, a lakossági fogyasztás csökkenése és a gazdasági visszaesés egyszerre van jelen.

A KSH hétfőn publikált adataiból is látszik, hogy míg a kiskereskedelmi üzletek forgalma főleg az üzemanyag miatt 3,8 százalékkal növekedett, addig az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,9 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal esett vissza.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.