Több mint ötven ember meghalt a földrengés okozta földcsuszamlásban Délnyugat-Kínában

természet
2022 szeptember 06., 05:00

Legalább 65 ember meghalt és több százan megsérültek az erős földrengés okozta földcsuszamlásban Kína délnyugati részén, közölte kedden az állami média. Legalább 16 embert eltűntként tartanak nyilván.

photo_camera Fotó: SONG KELIN/Xinhua via AFP

A 6,8-as erősségű földrengés Szecsuán tartomány Luding megyéjének hegyvidéki területét rázta meg, ami a Tibeti-fennsík peremén, a tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A területen rendszeresek a földrengések.

A tibeti Garze városában 37 ember vesztette életét, megszűnt az áramszolgáltatás és megrongálódtak az épületek. Sátrakat állítottak fel több mint 50 ezer ember számára, akiket a földrengés miatt veszélyessé vált otthonokból költöztettek ki. További 28 ember halt meg a szomszédos Shimian megyében, Ya'an város külterületén. Közel 250 sérültet jelentettek, és további 12 embert eltűntként tartanak nyilván.

photo_camera Fotó: SHEN BOHAN/Xinhua via AFP

A hatóságok arról számoltak be, hogy a hegyoldalakról kövek és földdarabok hullottak le, ami károsította az otthonokat és áramkimaradásokat okozott. Az egyik földcsuszamlás elzárta az egyik vidéki országutat. A földrengés epicentrumától 200 kilométerre fekvő Csengtuban is megremegtek az épületek.

photo_camera Fotó: HONG FULE/Xinhua via AFP

Az elmúlt évek leghalálosabb földrengése Kínában a 2008-as, 7,9-es erősségű rengés volt, ami közel 90 ezer ember halálát okozta Szecsuánban. A földrengés városokat, iskolákat és vidéki közösségeket pusztított el. Évekig tartott, amíg ellenállóbb anyagokból újjáépítették a házakat, épületeket. (abc.news)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.