A balti országok korlátozzák az oroszok beutazását

külföld
2022 szeptember 07., 11:03
comments 5

Lettország, Észtország és Litvánia elvben megállapodott az orosz állampolgárok beutazásának korlátázásáról az orosz és a fehérorosz határon - jelentette be szerdán Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

A beutazási tilalom várhatóan szeptember közepén lép életbe, és kivételt képeznek majd a humanitárius vagy családi okból érkezők, a teherautó-sofőrök és a diplomaták.Sajtótájékoztatóján Rinkevics elmondta, hogy az utóbbi hetekben és hónapokban jelentősen nőtt a schengeni vízummal Lettország határát átlépő orosz állampolgárok száma, és ez már kezd közbiztonsági üggyé válni, illetve morális és politikai jellegű kérdéseket is felvet.

photo_camera Edgars Rinkevics Fotó: CEM OZDEL/Anadolu Agency via AFP

Az ukrajnai háború február végi kezdete után leállították az EU és Oroszország közötti közvetlen légi járatokat, így orosz állampolgároknak csak korlátozott lehetőségeik vannak, hogy beutazzanak az EU területére.

Augusztus végén az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa - Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország - jelezte, hogy egyénileg megakadályozhatják az orosz turisták belépését a területükre, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat. Finnország múlt héten már szigorította is a turistavízumok kiadását az orosz állampolgárok részére. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Bizottság javasolja a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt