Biden-kormány: Amerikai techcégek 10 évig nem építhetnek gyárakat Kínában

külföld
2022 szeptember 07., 05:39
comments 3

Azok az amerikai techcégek, amelyek támogatást kaptak az amerikai kormánytól a helyi félvezető-gyártás fellendítésére, 10 évig nem nyithatnak "fejlett technológiával" foglalkozó üzemeket Kínában - ezt jelentette be az amerikai kormány. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerint ezzel azt akarják garantálni, hogy a kormányzati támogatásban részesülő vállalatok nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot azzal, hogy akár akaratlanul is kínai kézre adják az amerikai technológiát.

photo_camera Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Joe Biden kormánya nemrég jelentette be, hogy 50 milliárd dollárral támogatja az amerikai félvezető-gyártás fellendítését, ezzel próbálva enyhíteni a globális mikrochiphiányt. A kormány összesen 280 milliárd dollárral támogatja a high tech kutatásokat és termelést, részben azért, mert sokan attól tartanak, az Egyesült Államok kezd lemaradni a technológiai versenyben a nagy vetélytárssal, Kínával szemben. A kínai techszektor indulásában pedig nagy szerepet játszott az ipari kémkedés, vagyis hogy a kínaiak lényegében elcsenték és továbbfejlesztették a technológiai megoldásokat a Kínában gyártó külföldi vállalatoktól.

A tilalom nem jelenti azt, hogy az állami támogatást kapó amerikai cégek nem gyárthatnak semmit Kínában vagy föl kellene adniuk a kínai piacot, de csak régebbi típusú mikrochipeket gyárthatnak kínai üzemekben. A kormány már a bejelentés előtt nyomás alá helyezett több amerikai céget, köztük az Nvidia-t és az AMD-t, hogy a legfejlettebb chipjeiket vonják ki a kínai piacról. A kínai kormány szerint Bidenék bejelentése hidegháborús mentalitást tükröz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.