Kína történelmének legsúlyosabb hőhulláma és harmadik legszárazabb nyara volt idén

külföld
2022 szeptember 07., 19:12

Kína az elmúlt 61 év legmagasabb átlaghőmérsékletét és az egyik legalacsonyabb csapadékmennyiségét regisztrálta a két hónapos nyári hőhullám során, amely erdőtüzeket okozott, károsította a termést és súlyosan érintette az energiaellátást - közölte a nemzeti meteorológiai ügynökség.

Az augusztusi 22,4 Celsius-fokos országos átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az évszakos normánál, míg az átlagos csapadékmennyiség 23 százalékkal 82 milliméterre csökkent, ami a harmadik legalacsonyabb érték a feljegyzések 1961-es kezdete óta, a kínai nemzeti meteorológiai hivatal igazgatóhelyettese, Hsziao Csan szerint.

A június közepe és augusztus vége közötti hőhullám a feljegyzések kezdete óta a legsúlyosabb volt, időtartamát, kiterjedését, intenzitását és hatását tekintve - mondta Hsziao. Azt is elmondta az újságíróknak, hogy az országszerte elhelyezett 267 meteorológiai állomás az általuk valaha mért legmagasabb hőmérsékletet mérte az elmúlt hónapban.

A szélsőséges hőmérséklet aszályt okozott a Jangce folyó menti régiókban, Délnyugat-Kínában, valamint Kelet- és Közép-Tibetben. A tartós hőség és a szárazság erdőtüzeket okozott, hatással volt a mezőgazdasági termelésre, a vízkészletekre és az energiaellátásra - mondta Hsziao. A Jangce a világ harmadik legnagyobb folyója, amely több mint 400 millió kínai embernek biztosít ivóvizet. A legfontosabb vízi útvonal a kínai gazdaság számára.

Közben több régióban heves esőzések voltak, köztük Észak- és Dél-Kínában. Augusztusban 13 tartományt és régiót, köztük Belső-Mongóliát és Jünnant erős szél, villámlás és jégeső sújtotta. Az ügynökség közölte, hogy augusztusban 65 ezer riasztást adott ki, főként szélsőséges hőség miatt, ami 26 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos hónapjában.

A tisztviselők egy sajtótájékoztatón elmondták, hogy szeptemberben is az átlag feletti hőmérsékletre számítanak, és arra figyelmeztettek, hogy a helyzet kezelésére tűzmegelőzési és stratégiai mezőgazdasági terveket kell készíteni. A meteorológiai hivatal a múlt hónapban drónokat is bevetett, hogy segítségükkel mesterséges esőt idézzen elő 1,45 millió négyzetkilométeren Dél-Kínában az aszály enyhítésére.

Kína arra figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárás valószínűleg a következő években is fennmarad. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.