Megfulladt hét ember egy dél-koreai parkolóban a Hinnamnor tájfun miatt

külföld
2022 szeptember 07., 09:50

Hét ember meghalt Dél-Koreában, miután beszorultak egy mélygarázsba a Hinnamnor tájfun okozta áradások miatt. Az esetnek két túlélője van, akik a hírek szerint több mint 12 órán át kapaszkodtak a mennyezeti csövekbe.

A Hinnamnor tájfun a hét elején érte el Dél-Koreát. Pohang - a város, ahol a tragédia történt - szenvedte a legsúlyosabb károkat az országban, egy tengerparti szálloda alapjaira omlott a vihar során, de több más városban – köztük Busanban és Ulsanban – is földcsuszamlásokat okozott, utakat szakított fel, épületek ablakait törte be a vihar és a heves esőzés.

photo_camera Fotó: YONHAP / AFP

Dél-Koreát augusztus eleje óta árvizek sújtják, az elmúlt nyolcvan évben nem volt ekkora esőzés az országban. A Washington Post szerint már 66 000 ember maradt áram nélkül a fővárosban, Szöulban.

A Hinnamnor is elérte Szöult, és eddig legalább nyolc ember halálát okozta, sok eltűntet keresnek. Köztük hárman olyan alagsori vagy félszuterén lakásokban, úgynevezett banjihában éltek, amilyenek az Oscar-díjas Élősködők című filmben is felbukkannak. A hivatalos adatok szerint 2020-ban körülbelül 200 000 ilyen lakás volt Szöulban, ami az összes fővárosi háztartás 5 százalékát jelenti. A banjihában lakók jellemzően nagy szegénységben, elszigetelve élnek. Ezeket a háztartásokat különösen veszélyezteti az áradás.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az Oscar-díjas film sikere után a városvezetés bejelentette 1500 banjihában lakó háztartás támogatását, hogy javulhassanak az életkörülmények. A halálesetek hatására a lakosság most felszólította a koreai elnököt, hogy tegyen lépéseket a jelenség felszámolásáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.