A lengyel kormány nem alkuszik tovább az uniós pénzekről

külföld
szeptember 8., 7:10
comments 19

Miután a lengyel kormány teljesítette Brüsszel elvárását, és megszüntette a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, nem tesz több engedményt a helyreállítási alap megszerzése érdekében. Erről Mateusz Morawiecki beszélt egy interjúban, amiről a Financial Times számolt be.

„Nagyon nagy jóindulatról tettünk tanúbizonyságot, megváltoztattuk a jogalkotási rendszerünket, és megszüntettük a fegyelmi kamarát. Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a járványügyi támogatást, akkor majd megoldjuk anélkül.”

photo_camera Mateusz Morawiecki Fotó: JOHN THYS/AFP

Az Európai Bíróság tavaly júliusban úgy ítélte meg, hogy a lengyel igazságügyi reform keretében 2018-ban megalakított, az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozó fegyelmi kamara nem felel meg a pártatlansági és függetlenségi garanciáknak. A bizottság tavaly ősszel szankciókat kezdeményezett amiatt, hogy Varsó nem hajtja végre a bíróság döntését a kamara felfüggesztéséről.

A Bizottság azt várta Varsótól, hogy 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsön lehívását célzó lengyel helyreállítási terv mérföldkövei közé tartozzon a fegyelmi kamara megszüntetése, a bírói fegyelmi rendszer megreformálása, valamint a jogtalanul elbocsátott bírák újbóli alkalmazása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt