A lengyel kormány nem alkuszik tovább az uniós pénzekről

külföld
2022 szeptember 08., 07:10
comments 19

Miután a lengyel kormány teljesítette Brüsszel elvárását, és megszüntette a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, nem tesz több engedményt a helyreállítási alap megszerzése érdekében. Erről Mateusz Morawiecki beszélt egy interjúban, amiről a Financial Times számolt be.

„Nagyon nagy jóindulatról tettünk tanúbizonyságot, megváltoztattuk a jogalkotási rendszerünket, és megszüntettük a fegyelmi kamarát. Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a járványügyi támogatást, akkor majd megoldjuk anélkül.”

Mateusz Morawiecki
photo_camera Mateusz Morawiecki Fotó: JOHN THYS/AFP

Az Európai Bíróság tavaly júliusban úgy ítélte meg, hogy a lengyel igazságügyi reform keretében 2018-ban megalakított, az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozó fegyelmi kamara nem felel meg a pártatlansági és függetlenségi garanciáknak. A bizottság tavaly ősszel szankciókat kezdeményezett amiatt, hogy Varsó nem hajtja végre a bíróság döntését a kamara felfüggesztéséről.

A Bizottság azt várta Varsótól, hogy 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsön lehívását célzó lengyel helyreállítási terv mérföldkövei közé tartozzon a fegyelmi kamara megszüntetése, a bírói fegyelmi rendszer megreformálása, valamint a jogtalanul elbocsátott bírák újbóli alkalmazása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.