Finnországnak be kellett indítania két tartalékerőművet, hogy elkerülje az áramhiányt

energia
2022 szeptember 08., 12:30
comments 2

Finnországnak két tartalékerőművet kellett beindítania ahhoz, hogy elkerülje az áramhiányt – jelentette be a hálózatért felelős üzemeltető, miután augusztus végén már figyelmeztetett, hogy a télen áramkimaradások veszélye fenyeget az európai energiaválság miatt.

A Fingrid nevű üzemeltető által fűtőolajjal működtetett tartalékerőművek, a délkeleten fekvő Huutokoski és a délnyugati országrészben található Forssa három órán át működtek – jelentette be az állami cég.

Évente kétszer történnek ugyanilyen vészhelyzeti beindítások, de azok a termelés nagyobb kiesése miatt következnek be, nem pedig az áramhiány veszélye miatt.

„Ma reggel a termelés és az import nem volt elegendő a fogyasztás biztosítására” – mondta a Fingrid egyik tisztviselője. Minna Laasonen azt mondta, elérték a Svédországból érkező import technikai határát, emellett a szélenergia-termelés is nagyon alacsony volt.

A Fingrid azt is közölte, hogy a tartalék erőművek beindításával 200 megawatt teljesítményt biztosítottak az országos hálózatnak, hogy fenntartsák a fogyasztás és a termelés közötti egyensúlyt. A cég becslései szerint a téli hónapokra 600 megawatt tartalék kapacitással rendelkeznek a 12 300 megawattnyi országos áramtermelés mellett.

A nyugodtabb téli hónapok érdekében Finnország reméli, hogy az új, EPR Olkiluoto 3 atomreaktor teljesítményével is számolhat. Az erőmű 2021 decemberében indult be, és most tesztüzemmódban működik. Az erőművet üzemeltető TVO szerint a teljes, 1600 megawattos teljesítményt október elejére lehet elérni.

Transzformátorok az olkiluotói atomerőműben
photo_camera Transzformátorok az olkiluotói atomerőműben Illusztráció: Antti Yrjonen/NurPhoto via AFP

Ahogy Finnország májusban bejelentette a NATO-tagjelöltségét Ukrajna inváziója után, a szomszédos Oroszország fizetési problémákra hivatkozva bejelentette az áramszállítás beszüntetését.

Az orosz áramszállítás, ami május óta leállt, a finn áramfogyasztás 10 százalékát biztosította, és elérte a 900 megawattot.

Svédország akár 2400 megawattnyi áramot is szállíthatna szomszédjának, de most szintén áramhiány veszélyével szembesül. Svédország rendszerint olajtüzelésű tartalék erőműveire támaszkodik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.