Irán „alaptalannak” tartja az ENSZ atomenergia-felügyeletének jelentését

szeptember 8., csütörtök 8:42

Irán csütörtökön közölte, hogy „alaptalannak” tartják az ENSZ atomenergia-felügyeleti szervének jelentését, mely szerint nem tudták igazolni, hogy az iráni atomprogram valóban „kizárólag békés célú”.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése nehezíti az Irán és a nagyhatalmak, köztük az Egyesült Államok közötti 2015-ös nukleáris megállapodás újratárgyalására irányuló diplomáciai erőfeszítéseket.

Augusztusban még minden fél abban reménykedett, hogy a megállapodás elérhető közelségbe került, de Irán továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség zárja le a múltbeli nukleáris tevékenységével kapcsolatos vizsgálatokat. Diplomaták szerint most már kevésbé bíznak a megállapodás megújításában.

„A legutóbbi jelentés... régi, alaptalan ügyek politikai célú felelevenítése” - mondta Behrouz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője nyilatkozatában.

Hozzátette: „Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség következő, szeptember 12-16-i, bécsi kormányzótanácsi ülésén ismerteti jogi válaszait”.

A NAÜ jelentésében azt írta, „nincs abban a helyzetben, hogy biztosítékot adjon arra, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célú”. A jelentés szerint Rafael Grossi, a NAÜ vezetője „egyre jobban aggódik amiatt, hogy Irán az elmúlt időszakban nem lépett kapcsolatba az ügynökséggel a még lezáratlan biztosítéki kérdésekben, és ezért nem történt előrelépés a megoldás felé”.

Teherán állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú, és a héten ismét kitartott amellett, hogy a NAÜ vizsgálatát le kell zárni ahhoz, hogy a világhatalmakkal kötött, nukleáris programjáról szóló 2015-ös megállapodást meg lehessen újítani.

(AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt