Két napig sodródott egy kínai férfi a hidrogénballonján, 320 km-rel odébb szállt le

baleset
2022 szeptember 08., 13:58
comments 1

Két nap után sikerült megmenekülnie egy kínai férfinak, aki fenyőmaggyűjtés közben elvesztette uralmát hidrogénballonja fölött, amivel a magas fákon dolgozott, és több száz kilométerre elsodródott.

A kínai állami média szerint a Hu nevű férfi és társa vasárnap gyűjtött fenyőmagot Hejlungcsiang tartomány egy erdős vidékén, Hailin megyében. Amikor a ballon elszabadult, a társa még le tudott ugrani róla, de Hu már nem, és kb. 320 kilométert sodródott, mire megtalálták.

A hailini vízerőmű
photo_camera A hailini vízerőmű Illusztráció: Wang Jianwei/Xinhua via AFP

A férfival hétfőn a mobiltelefonján tudtak kapcsolatot teremteni a mentők, akik arra utasították, hogy lassan engedje le a léggömböt, hogy biztonságosan le tudjon szállni. A művelet egy napba tellett, és végül Fangcseng régióban ért földet.

A férfi a megmenekülése után elmondta, hogy jól van, csak a háta fájdult meg, valószínűleg attól, hogy egész idő alatt állnia kellett. A helyi hatóságok szerint a negyvenes éveiben járó Hu kórházban lábadozik.

A fenyőmaghoz a fenyőtobozokból lehet hozzájutni. Sokféle étel készül fenyőmaggal Kína korábban Mandzsúriának nevezett északkeleti országrészében.

A CNN szerint az utóbbi években egyre jobban elterjedt Kínában a hidrogén- vagy héliumos léggömbök használata a fenyőmag gyűjtésére. Korábban is előfordult már, hogy a ballonnal elsodródtak, de nem ilyen hatalmas távolságra, mint Hu.

A fenyőmaggyűjtők Kínában hagyományosan szöges cipővel másznak fel az akár 20 méter magas fákra. De a gyűjtés így is veszélyes vállalkozás. (CNN via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.