Magyar útlevelek százezreit nyomtatják Ankarában, pedig erre az államnak egy hazai céggel is van élő szerződése

belföld
2022 szeptember 8., 5:08
comments 8

Magyarország a török belügyminiszter elmondása alapján Törökországban gyártat 250 ezer útlevelet, miközben erre a feladatra idén tavasszal kötött az állam 2030-ig szóló szerződést nagy múltú, hazai cégekkel - írja a HVG.hu.

photo_camera Útlevél Fotó: Magyari Péter / 444

Ankarában Süleyman Soylu belügyminiszter mondta el az új török útleveleket készítő üzemben, hogy más országok útleveleit is gyártani fogják, megállapodtak például Magyarországgal arról, hogy ebben az évben 250 ezer magyar útlevelet nyomtatnak majd ott. A hírrel kapcsolatban a HVG hiába fordult a Külügyminisztériumhoz, nem kaptak választ a kiszervezéssel kapcsolatos kérdéseikre.

A törökökkel kötött megállapodás azért is érthetetlen, mert a lap információi szerint az útlevelek gyártása jelenleg is folyamatos hazánkban, nincs fennakadás. Az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) 2022. március 1-jével kötött új útlevélgyártásra vonatkozó, 115 milliárd forintos keretszerződést a Pénzjegynyomda Zrt. és az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. alkotta konzorciummal.

A HVG a NISZ-nek is hiába küldött kérdéseket a témában, nem kaptak választ, az ÁNY Nyrt. pedig csak annyit válaszolt, hogy nem rendelkeznek semmilyen információval a témában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt