18 fokra hűtené a kormány az állami intézményeket

  • 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő a kormány az állami intézményekben és az állami tulajdonú társaságoknál a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével.
  • Tűzifa- és szénprogramot is indítanak, illetve támogatják a nagyon energiaigényes cégeket, jelentette be Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón.
59 poszt
Időrend
2022 szeptember 08., 12:21

Szeptemberben dönteni fog a kormány a pótlólagos nyugdíjkiegészítésről

Megvizsgálják, hogy lehet-e ezt előbb utalni, erről is döntenek majd.

2022 szeptember 08., 12:19

Lehet-e majd még élelmiszert venni SZÉP-kártyával?

Esély mindenre van, de nem akarta a kormány hátrányos helyzetbe hozni a turisztikai szektort.

2022 szeptember 08., 12:17

Az Európai Bizottság még nem tudja, ki lesz a korrupcióellenes hatóság vezetője

És a törvényjavaslatot sem küldték még el az EU-nak, az még készül. De a vitás kérdésekről megállapodtak, ismételte Gulyás.

2022 szeptember 08., 12:16

Elvi kérdés, hogy Magyarország nem csatlakozik az európai ügyészséghez

Magyarország kényes az állami szuverenitásra, ezért nem hajlandó a kormány csatlakozni az európai ügyészséghez. Ez egy elvi probléma, amivel Gulyás ellenzékben sem értene egyet, kormányon sem ért egyet.

2022 szeptember 08., 12:14

Gulyás észszerűnek tartja, hogy az iskolai őszi szünet helyett legyen hosszabb a téli

Van olyan egyházi iskola, ami már döntött erről. Az államiak ügyében később határoz a minisztérium.

2022 szeptember 08., 12:13

A média találni fog pár embert, akinek nagyot nőtt a gázszámlája, de nincsenek sokan

A Napi.hu újságírója szerint egyre többen fordulnak az önkormányzatokhoz szociális segélyért. A kérdésre, hogy tervez-e a kormány újabb szociális támogatásokat nyújtani, Gulyás elismételte, hogy az állam háztartásonként több mint 150 ezer forintot ad háztartásonként.

Hogy mit javasol Gulyás a nyugdíjasnak, akinek 26 ezer forintról 100 ezer forintra nőtt a gázszámlája, a miniszter azt mondta, ha átalányt fizetne, akkor jobban járna, legalábbis augusztusban jobban járt volna. Gulyás szerint a média csak néhány embert fog találni, akinek a fogyasztása megnőtt, a legtöbbeknek nem ilyen drasztikus a helyzet.

2022 szeptember 08., 12:09

Gulyás az ellenzéket vádolja gáncsoskodással, pedig Orbán ellenzékben azt akarta, hogy az EU ne adjon segítséget Gyurcsányéknak

Ezt a Telex munkatársa idézte fel, mire Gulyás azt mondta, ez teljesen más helyzet: akkor szó sem volt uniós pénzek visszatartásáról, és az Orbán-kormány nem is csinált olyat, mint a Gyurcsány-kormány.

2022 szeptember 08., 12:05

Gulyás: Ennyire független bírói szervezet nincs Európában, lassan maguktól is függetlenek

Szerinte legfeljebb viták vannak az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács között, a bírói kinevezési gyakorlathoz semmi köze nincs a kormánynak. (Az Európai Bizottság szóvivője éppen most nyilatkozott arról, hogy az éves jogállamisági jelentésekben is szóvá tették már az igazságszolgáltatás működésével, a bírói kinevezésekkel kapcsolatos problémákat, és figyelemmel kísérik a helyzetet.)

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
2022 szeptember 08., 12:03

A miniszter „reális esélyt” lát az uniós megállapodásra

Gulyás sokadszor javította ki a Telex kérdésére, hogy a korrupcióellenes hatóság valójában közbeszerzési ellenőrző hatóság lesz. Az fel sem merült, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, ahogy az sem, hogy megerősítsék az Országos Bírói Tanács jogköreit. (Nemrég ennek a testületnek a dokumentumából derült ki, hogy a Kúria vezetője törvénybe ütköző módon nevezett ki egyes bírókat.)

2022 szeptember 08., 11:55

Értelmetlen Gulyás szerint faji alapon kitiltani az oroszokat az EU-ból

Van kezdeményezés arra, hogy az EU-ban legyen egy katonai együttműködés az orosz-ukrán háború kapcsán. Ez alapvetően nem arról szól, hogy ukrán katonákat képezzenek ki, bár ilyesmiről is lehet hallani. Mindenesetre a Magyar Fórum kérdésére a miniszter azt mondta, az EU még ilyen esetben sem válna hadban álló féllé a háborúban.

A Magyar Fórum újságírója azt is megkérdezte, milyen különbséget lát a miniszter az illegális migránsok és az orosz turisták között, ezzel reagálva a hírekre, hogy az orosz turisták vízumának korlátozása is felmerült az EU-ban. Gulyás azt mondta, nem látja értelmét annak, hogy "faji alapon" tiltsák ki az oroszokat az EU-ból a háború miatt, már csak azért sem, mert Oroszországban is van ellenzék, nem mindenki ért egyet a kormány politikájával.

2022 szeptember 08., 11:48

Jogi következményei lehetnek, ha valaki külföldi pénzből kampányolt

jogi következményei lehetnek, ha valaki külföldi pénzekből kampányol, mondta Gulyás a Hír TV kérdésére. A kormánypárti tévécsatorna Márki-Zay Péter nyilatkozatáról kérdezett, mert az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kaphatott külföldről támogatásokat a kampány alatt, mert maga a szervezet nem kampányolt a választások előtt és nem párt, hanem mozgalom.

2022 szeptember 08., 11:45

Gulyás: A korrupcióellenes hatóságnak semmi értelme, ha nem jön uniós pénz

Vagyis, ha nem lesz megállapodás, úgy tűnik, kidobják a Brüsszellel kötött megállapodás eredményeit.