Észak-Korea törvénybe foglalta a jogát a megelőző atomcsapáshoz

külföld
2022 szeptember 09., 04:44
comments 6

Észak-Koreában törvényben biztosították az ország jogát ahhoz, hogy a védelme érdekében automatikusan hajthasson végre megelőző nukleáris csapást. Kim Dzsongun szerint ezzel visszafordíthatatlanná tették az ország atomhatalmi státuszát, és nem hajlandóak tárgyalni a leszerelésről.

Ezzel módosították azt a 2013-as törvényt, ami még csak azt tette lehetővé, hogy Észak-Korea az atomfegyvereit ellenséges atomhatalom inváziója esetén vesse be vagy megtorló csapásokat hajthasson végre velük. Mostantól akkor is mérhetnek megelőző csapásokat, ha támadást észlelnek az ország stratégiai jelentőségű létesítményei vagy vezetői ellen.

photo_camera Kim Dzsongun Fotó: STR/AFP

A törvényt azután fogadták el, hogy megfigyelők szerint Észak-Korea 2017 után most újrakezdte a nukleáris tesztelést. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint elkezdték megépíteni a jongbjoni nukleáris létesítmény kulcsfontosságú részeit. Már márciusban földmunka folyt a Punggye-ri atomkísérleti telephelyen azért, hogy újranyissák a föld alatti atomrobbantásokhoz használt alagutat. Ezt ugyanis 2018 májusában részben beomlasztották, hogy elősegítsék az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával folytatott - időközben zsákutcába futott - atommentesítési tárgyalásokat. A munkát az Adit 3 nevű alagútnál feltehetően már májusban befejezték. Az észak-koreai hatóságok a telephelyen több faépületet építettek fel, továbbá a NAÜ megfigyelte, hogy helyrehoztak egy közeli utat is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.