Aszófőn az alpolgármester férje üzemeltetheti az önkormányzat által 52 millióért megvásárolt boltot, amit aztán 52 milliós állami támogatásból újítottak fel

belföld
2022 szeptember 10., 10:27
comments 2

Aszófőn a polgármester felesége és az alpolgármester férje 2021 elején céget alapítottak, sikeresen pályáztak a Magyar Falu Program keretein belül 52 millió forintra, amit egy önkormányzati épület felújítására költhettek el, mindezt úgy, hogy az adott ingatlanhoz akkor még semmi közük nem volt. Az önkormányzat ugyancsak 52 millió forintért vásárolta meg az épületet, amint nyilvános pályázaton az egyetlen induló, vagyis a polgármester feleségének és az alpolgármester férjének cége kapott meg 10+5 évre – írja a Kétfarkú Kutya Párt.

Az MKKP azt írja, Aszófőn évek óta probléma, hogy megszűnt a kisbolt, emiatt találta ki a polgármester és az alpolgármester, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől megvásárol a település szélén, a Tihanyi úton egy felújítandó családi házat, hogy abban majd bolt legyen. A polgármester először ingyen szerette volna megkapni az ingatlant, végül 52 millióért vásárolta meg a település.

2021 nyarán aztán az alpolgármester férje, Tihanyi Tamás László (a Bölcsek Kamrája Kft. ügyvezetője) az állam által kiírt „Magyar Falu” program pályázatán nyert 52.028.533 forintot. Az nem derült ki, hogy melyik ingatlant jelölték meg a pályázatban, csak annyi biztos, hogy a ház akkor még nem volt az önkormányzat tulajdonában.

Az épület üzemeltetését célzó pályázat első kiírását az alpolgármester és a polgármester is támogatta, de a pályázat nem volt eredményes. Mindeközben az alpolgármester férje öt nappal a pályázat kiírása előtt kilépett a cégből, majd az eredménytelenségről hozott döntés napján újra tulajdonos lett.

A pályázat újbóli kiírását ismét támogatta a polgármester, az alpolgármester és a testület többsége is. A pályázaton végül egyedül az alpolgármester férjének a cége indult és kapta meg az ingatlan bérleti jogát 10+5 évre havi 134 ezer forint + áfa bérleti díjért(+infláció), azzal hogy az épületet fel is kell újítania. A felújításra az 52 millió forintnyi állami forráson túl az önkormányzat további 8 millió forintot elengedett a bérleti díjból.

AZ MKKP úgy tudja, hogy bár az önkormányzat szerint csak egy pályázó volt, valójában többen is szerettek volna pályázni, de ők a saját házukban alakítottak volna ki boltot, nem a Tihanyi úti ingatlanban, így a kiírás nem nekik kedvezett. A Kétfarkúakazt írják, az épület azért tudták megvenni, mert az önkormányzat eladott egy értékes központi zöldterületet, ahol azóta családi házakat épít egy helyi építési vállalkozó, az alpolgármester férje által üzemeltetett kisbolt pedig megnyitott, és zavartalanul üzemel Bölcsek Kamrája Élelmiszerüzlet néven.

Az MKKP az üggyel kapcsolatban kereste az aszófői önkormányzatot, ahonnan az alábbi válaszokat kapták:

  • Az új önkormányzati épület kialakítására valóban nyertek 230 millió forint támogatást, de a pályázati kiírás szerint ennek funkciói közé csak a polgármesteri hivatal és a könyvtár tartozott. Emellett – a település idegenforgalmi helyzete miatt – kizárólag egy 14,6 négyzetméteres nettó fogadóterű kávézó és mosdó tervét fogadták el pályázati kiegészítő elemként, a kiírás nem tette lehetővé, hogy ebben a projektben élelmiszerboltot létesítsenek a közösségi házban.
  • A Tihanyi út 17. szám alatti ingatlant a piaci érték alig 50%-án, tehát igen kedvezményesen sikerült megvásárolniuk, így a település számára ez igen kedvező lehetőség volt, értékes épülettel nőtt az önkormányzati vagyon mértéke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.