Karácsony Gergely: Túlélünk, ha beledöglünk is

POLITIKA
2022 szeptember 10., 09:00
comments 5

„Túlélünk, ha beledöglünk is. Ha nem sikerül megfékezni az energiaárakat, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Nem ölbe tett kézzel nézzük a folyamatot, de nincs ma Európában olyan városvezető, aki biztosan meg tudná mondani, hogy mit hoz a holnap. Budapest polgárait felnőttként kezelve nem tudok más ígérni, mint azt: nagyon nehéz időszak jön” – mondta Budapest főpolgármestere a Népszavának adott interjúban.

Karácsony Gergely szerint „a kormány most nagyobb bajban van”, mint a főváros, „csak a távhő kompenzációja elviszi a rezsialapba félretett pénz másfélszeresét és a távhő csak egy a hosszú listán”.

„Ha választanom kell aközött, hogy lesz folyószámlahitelünk és kifizetetlen számlánk vagy leáll a város, akkor azt választom, hogy kicsit később fizetünk. A következő évben 55 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetnünk a központi költségvetésbe.” Az interjúban beszélt arról is, hogy ő az, „aki megnyeri a 2024-es főpolgármester-választást és segíti a pártokat, hogy a kerületekben is sikeresek legyenek”.

A kérdésre, hogy a kormányból kivel tárgyalnak Budapestről, azt válaszolta, „elég homályosak a kormányzati viszonyok, nincs kijelölt Budapest-tárgyaló a kormányban”, illetve hogy ő türelmes, „de azért eltelt már néhány hónap a kormányalakítás óta”. „Közben csókoltatom Lázár múzsáját, akitől ihletet vár, hogy tárgyalóasztalhoz üljön velem. Ha végre megjön a múzsa, akkor az állami beruházási listán túl az építési szabályok módosításairól is lenne mit beszélnünk” – ondtaq Karácsony, hogy neki úgy tűnik, „a kormánynak jelenleg nincs Budapest-stratégiája”.

Azzal kapcsolatban, hogy egyelőre se a BKV-nak, se a főváros közvilágítási cégének nincs áram-szerződése a jövő évre, azt mondta, ki fogják találni, hogyan szerezhetnének be olcsóbban áramot.

„De a villamos akkor nem fog járni, az utcai lámpák akkor sötétülnek el, ha valaki lekapcsolja az áramot. Nem én leszek az. Lehet, hogy eljön az a pillanat, amikor nem tudjuk kifizetni a számlát, de nem mi állítjuk le járműveket és kapcsoljuk le a lámpákat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.